Președintele Rusiei nu a avut „discuții aprofundate” despre situația din Găgăuzia cu bașcana. Fotografia se înscrie doar în politica informațională pe care Rusia o desfășoară în Moldova, susține comentatorul politic Ion Tăbârță.

Bașcana din Găgăuzia, Evghenia GuțulFoto: Dmitrij Osmatesko / Sputnik / Profimedia

După ce Evghenia Guțul, bașcana din Găgăuzia, a publicat ieri o fotografie în care apare alături de președintele Rusiei, i-am rugat pe comentatorul politic Ion Tăbârță și pe vicepreședintele partidului de guvernare, PAS, Radu Marian, să interpreteze acest moment aparent ciudat.

Găgăuzia este o regiune autonomă care face parte din Republica Moldova. Ultimele alegeri pentru funcția de guvernator al regiunii au fost câștigate de Evghenia Guţul, reprezentanta partidului pro-rus Șor, interzis ulterior de Curtea Constituțională a Moldovei.

În postarea de pe Telegram, alături de poza cu Putin, Guțul a scris că s-a întâlnit cu președintele rus pentru a denunța „acțiunile ilegale” ale Republicii Moldova care ar provoca „instabilitate și destabilizare în Găgăuzia și în toată țara”.

Vicepreședintele partidului de guvernare de la Chișinău, deputatul PAS Radu Marian, consideră că, astfel, Kremlinul doar a vrut să demonstreze lucruri demult clare pentru autoritățile și populația din Republica Moldova: Ilan Șor este susținut de Moscova. Parlamentarul de la Chișinău consideră că aceasta este o insultă la adresa populației din Republica Moldova”.

Ion Tăbârță, comentator politic din Moldova: „A fost un mesaj către electoratul pro-rus”

Ce mesaj s-a dorit să fie transmis prin această poză cu Putin?

Ion Tăbârță: Este o fotografie menită să creeze o imagine. Ceva similar a fost în 2014, când Igor Dodon se lansa în politică, ne aducem aminte acea poza a dumnealui cu Zinaida Greceanîi (n.r.- fost premier al Moldovei) și cu Putin și ce efect a avut aceasta asupra rezultatului obținut de socialiști.

Cred că este vorba despre același lucru. Pur și simplu se transmite un mesaj foarte clar de la Moscova că, de fapt, Eugenia Guțul, Ilan Șor, sunt politicieni și partidul este susținut de către Moscova și de către Putin. Este clar că a fost un mesaj către electoratul pro-rus din Republica Moldova.

Înțelegem, în principiu, cum se fac aceste poze, dar cum credeți că a reușit într-adevăr doamna Guțul să vorbească cu Putin?

Nu a fost niciun fel de „mare discuție” dintre Putin și doamna Guțul. Este, în mod evident, o întâlnire și o poză pregătită de către specialiștii în PR de la Kremlin, care coordonează anumite proiecte în Republica Moldova, în cazul dat, proiectul lui Șor.

Cel mai probabil, s-au întâlnit, s-au pozat, au făcut această poză și au răspândit-o. Chiar au fost interpretări că ar fi o sosie a lui Putin. Mie îmi vine greu să spun, dacă într-adevăr așa este, însă președintele rus Vladimir Putin nu a avut discuții îndelungate, aprofundate, despre situația din Republica Moldova cu bașcanul ales al UTA Găgăuzia.

Este o imagine care se înscrie în politică informațională pe care o desfășoară Federația Rusă în Republica Moldova în acest război hibrid.

UTA Găgăuzia este folosită pentru a pune presiune pe guvernarea de la Chișinău, cu scopul de destabiliza situația social-politică din Republica Moldova, să scadă din credibilitatea actualei puteri politice de la Chișinău din perspectiva următoarelor alegeri.

Credeți că statul nostru, Republica Moldova, are suficiente pârghii pentru a contracara aceste încercări?

Sigur că este complicat. Noi aici nu rezistăm fără ajutorul partenerilor de dezvoltare. Au mai fost tentative de acest gen. Spre exemplu, în iarna 2022 - 2023. Noi am reușit atunci să rezistăm. Acum vom vedea. Deocamdată, instituțiile statului din Republica Moldova au demonstrat că pot rezista.

Vom vedea ce va fi ulterior.

Și credeți că directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, s-a referit inclusiv la această poză când a vorbit despre deconspirarea acțiunilor de destabilizare în țară?

Se știa foarte bine că doamna Guțul este în vizită în Rusia. Probabil, instituțiile noastre aveau aceste informații, dar nu știu dacă până atât, în amănunte.

Însă, în mod evident, ceea ce a făcut doamna Guțul în vizita la Moscova se înscrie în acest șir de acțiuni, la care s-a referit domnul Musteață când a vorbit că Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova.

Radu Marian, deputat, vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate: „O insultă la adresa cetățenilor Republicii Moldova”

În opinia guvernării de la Chișinău, vizita doamnei Guțul în Rusia reprezintă un anumit pericol pentru stabilitatea în Republica Moldova?

Radu Marian: Vizita grupării criminale a lui Șor avea ca scop să pună în evidență lucruri demult clare: Kremlinul susține acest grup criminal și vrea ca țara să fie condusă de ei. Noi trebuie să nu acceptăm asta.

Dar să ne așteptăm la anumite acțiuni periculoase, la vreun răspuns din partea Moscovei?

Nu este nimic nou, noi doar cunoaștem că ei sunt susținuți de Kremlin. Ăsta e un semnal pentru cineva care poate încă mai crede că Kremlinul vrea binele acestei țări. Faptul că se susține această grupare criminală, cred că este o insultă la adresa cetățenilor Republicii Moldova.

Directorul SIS, Alexandru Musteață, a avut în vedere inclusiv aceste acțiuni, când a vorbit despre încercări de destabilizare în țară?

Nu neapărat s-a referit anume la asta. E clar că se întreprind de mai mult timp aceste acțiuni precum șantajul energetic, proteste plătite, alocarea sumelor colosale de bani pentru propagandă, pentru susținerea acestei grupări criminale. Ei au încercat să mai creeze probleme în trecut, nu le-a reușit.

Să înțelegem că această vizită a fost coordonată prin legăturile lui Șor în Kremlin, nu de doamna Guțul.

Da, intuiesc că este așa.

Și, totuși, aceste „fărădelegi” la care face referire doamna Guțul - sunt lucruri inventate sau doar momente amplificate intenționat pentru a tensiona situația?

Statul Republica Moldova nu admite abuzuri comise de gruparea criminală. Evident că membrii acesteia sunt nemulțumiți și le consideră „fărădelegi” sau cum le numesc ei. Mă rog, sunt niște aberații. Și dacă nu le iese ce vor ei, se duc și se plâng lui Putin. Nu este ceva nou.

Și totuși vreau să precizez în contextul declarațiilor șefului SIS despre încercările de destabilizare: cetățenii Republicii Moldova trebuie să fie îngrijorați?

Ei au încercat să facă probleme, haos, noi i-am oprit și o să-i oprim și în continuare. Bine că domnul Musteață vorbește despre aceste riscuri, dar cel mai important este ca noi să depunem toate eforturile ca să-i oprim.

Reacția Guvernului Republicii Moldova

De asemenea, cu o reacție a venit și Guvernului Republicii Moldova, la solicitarea presei.

„Viziunea noastră este una de pace, stabilitate și prosperitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova în calea noastră de integrare europeană. Mesajele de dezbinare și plecăciuni regulate la Kremlin ale reprezentanților grupării criminale Sor nu servește intereselor cetățenilor Republicii Moldova.

Autoritățile au avertizat societatea despre intențiile Rusiei și a făcut apelul spre vigilență, să se informeze din surse oficiale și să nu se lase manipulați de acțiunile agresive ale Federației Ruse și ale actorilor de influența controlați de aceasta sau mai simplu spus slugile acestora.

Împreună, prin unitate, vom avansa către un viitor european sigur, pașnic, prosper, pentru toți cetățenii țării noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.