Procurorii anticorupție au reținut unsprezece persoane în mega-dosarul de corupție de la Spitalul Județean Botoșani, unde concursurile de angajare erau fraudate, iar mita pentru un post în unitatea medicală ajungea până la 15.000 de euro. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că printre cei reținuți se află și un fost manager al spitalului.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că în urma celor 92 de percheziții făcute miercuri, procurorii DNA au reținut 11 persoane, iar alte 4 au fost plasate sub control judiciar.

Printre cei reținuți se află și un fost director al Spitalului Județean Botoșani.

DNA a anunțat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că procurorii de la Serviciul Teritorial Suceava fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de corupție și asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada 2018-2023 de către funcționari publici din cadrul unei unități spitalicești, în contextul fraudării unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante. Au fost făcute percheziții la 92 de adrese din județele Botoșani și Iași, între care Spitalul Județean Botoșani, Consiliul Județean, Primăria orașului Săveni și PSD Botoșani.

Surse judiciare spun că ancheta vizează fraudarea unor concursuri și erau vizate posturi începând de la îngrijitoare, brancadrieri, asistenți medicali și până la medici și posturi de conducere. Mita pentru angajarea pe un post la Spitalul Județean Botoșani varia între 2.000 și 15.000 de euro.

Consiliul Județean - în subordinea căruia se află spitalul - și PSD Botoșani, unde au avut loc descinderi, sunt conduse de Doina Federovici, care a susținut că instituția pe care o conduce nu are nicio legătură cu această anchetă, conform Botoșani News.

Doina Federovici, cunoscută în trecut drept o apropiată a fostului lider al PSD Liviu Dragnea, a fost senator PSD de Botoșani în mandatele 2012-2016 și 2016-2020. Doina Federovici este și preşedintele Organizaţiei Femeilor Social Democrate (OFSD), din octombrie 2020, când a înlocuit-o pe Viorica Dăncilă. Ea este și vicepreședinte al partidului. Marcel Ciolacu spunea, atunci, despre Doina Federovici, că „a făcut performanţă la Botoşani, câştigând Consiliul Judeţean şi Primăria municipiului reşedinţă de judeţ, fiind un exemplu în PSD”.

„Nu am aer”

Reamintim că în luna august Alexandra Ivanov, o tânără în vârstă de 26 de ani, mamă a trei copii, care se internase la Spitalul Județean Botoșani cu dureri și sângerări din cauza unei sarcini care s-a oprit din evoluție, a murit după ce nu a primit îngrijiri medicale timp de 7 ore în spital - între ora 00:45, adică la aproximativ o oră după internare, și ora 7:35, când a intrat în șoc și a fost transferată la Terapie Intensivă. În prima oră după internare, Alexandra a primit ser fiziologic și un medicament „simptomatic”, după care, timp de 7 ore, „nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire”, conform unui raport întocmit de Direcţia de Sănătate Publică Botoşani.

Femeia, care era însărcinată, a ajuns la Spitalul Județean cu sângerări și a murit sub privirile cadrelor medicale. Ea a trimis mesaje pe parcursul nopții atât medicului de gardă, cât și medicului curant, rugându-i să o opereze, a scris Monitorul de Botoșani.

Tânăra începuse să sângereze joi spre vineri și a sunat la 112, iar la ora 23:05 era deja în grija celor de la maternitate. Cadrele medicale i-ar fi dat un calmant, care nu a avut însă efect, iar ulterior i-ar fi spus că va fi operată a doua zi, când va ajunge la spital medicul său curant. La ora 3:16 Alexandra i-a trimis un mesaj medicului său curant. „Bună seara! Sunt Ivanov Alexandra, însărcinată în 13 săpt. Am venit la maternitate cu dureri mari de burtă şi săngerări. Din păcate bebe e oprit din evoluţie. Credeţi că se poate face ceva să fiu chiuretată în seara asta? Că nu mai rezist de durere. Exact ca la naştere. Vă rog din suflet”, a scris tânăra. Mesajul său a rămas, însă, fără nici un răspuns.

După aproximativ o oră, Alexandra i-a trimis un mesaj unuia dintre medicii care erau de gardă în acea noapte și a implorat să fie operată până dimineaţă „Sunt Ivanov Alexandra. Credeţi că îmi puteţi face chiuretajul noaptea asta că nu mai rezist de durere! Vă rog din suflet simt că o iau razna”, a scris tânăra. Şi acest mesaj a rămas fără răspuns.

Toată noaptea, tânăra a vorbit constant cu soţul său prin mesaje, spunându-i în repetate rânduri că are dureri crunte. La 6.40 tânăra trimite un mesaj: “Nu mai pot”.

Ultimul mesaj îl trimite la 7:05, către mama ei: „Nu am aer!”.

Spitalul era condus la acel moment de Angel Călin, numit la conducere de către președintele CJ Botoșani, Doina Federovici.

Doina Federovici l-a numit în funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” pe Angel Iulian Călin, contabil și fost lăcătuș mecanic cu zero experiență în sănătate, conform G4Media, în plin scandal al azilurilor groazei din Voluntari.

Angel Iulian Călin a ocupat în ultimii ani și poziții politice, fiind susținut de PSD ca secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, viceprimar al orașului Săveni și director executiv adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani. Anterior, el a fost și consilier superior la AJOFM Botoșani, contabil la o fermă și lăcătuș mecanic.

El a fost demis de la conducerea spitalului de către Doina Federovici la aproape o săptămână de la decesul Alexandrei.

La începutul lunii septembrie, Angel Călin a fost numit director executiv adjunct la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani, post pe care-l ocupa din 2018 și din care s-a suspendat înainte de a fi numit manager la Spitalul „Mavromati”, a scris Libertatea.