Nordul Moldovei - locul 1 la crime, Bucurestiul - cele mai multe accidente, Harghita-Covasna, rata mare la sinucideri Un studiu efectuat de structurile de specialitate ale IGP asupra fenomenului infractional savarsit cu violenta arata ca Moldova se afla in topul criminalitatii.

La o suta de mii de locuitori, 9 din cetatenii judetelor Iasi, Vaslui, Suceava si Botosani au savarsit o fapta cu violenta. De partea cealalta, Transilvania, mai precis judetele Covasna si Harghita, sunt pe primele locuri in ce priveste numarul sinuciderilor. In cele 9 luni care au trecut din acest an s-au petrecut 4.843 accidente de circulatie, in care au murit 1.

679 de persoane si au fost raniti grav alti aproape 4.000 de oameni. Cele mai multe astfel de evenimente s-au petrecut in Bucuresti - 535, pe urmatoarele locuri situandu-se judetele Brasov, Timis, Prahova, cu cate 188, 185, respectiv 180 de accidente grave.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, numarul infractiunilor de omor cresc in 2004, dar scad cele privind loviturile cauzatoare de moarte si talharirile urmate de deces. In schimb, asa cum se arata in raportul IGP, cresc infractiunile de tentativa de omor cu 110 fapte.

Raportul Politiei Romane mai arata ca infractiunile de mare violenta - omor, tentativa de omor, lovituri cauzatoare de moarte, pruncucidere, vatamare corporala grava, talharie urmata de decesul victimei - au scazut de la 1.547 in 2003 la 1.500 in 2004. Asa cum aratam, intr-un clasament al infractiunilor savarsite cu mare violenta, judetul Iasi se afla pe primul loc.

Aici au fost comise 31 de omoruri, 18 tentative de omor, 6 lovituri cauzatoare de moarte, 2 pruncucideri si 44 de vatamari corporale grave.

In Bucuresti au fost inregistrate doar 16 omoruri, 34 tentative de omor, 6 lovituri cauzatoare de moarte, o pruncucidere si 44 vatamari corporale grave, tabloul fiind mai putin ingrijorator fata de judetele Vaslui si Suceava, unde rata criminalitatii este mult mai mare. Dupa judetele din Moldova, IGP stabileste o statistica in care apar judetele Dolj, Prahova, Cluj.

Cele mai putine fapte savarsite cu violenta au fost inregistrate in Alba, Satu Mare, Caras-Severin, Covasna si Tulcea. Studiul efectuat de IGP mai scoate in evidenta faptul ca cele mai multe infractiuni savarsite cu violenta au fost comise in mediul rural - 65,6%. Lucru surprinzator, avand in vedere sistemul relational de la sate, unde comunitatile de persoane sunt restranse.

Mai grav, intre autorii infractiunilor si victime exista relatii de rudenie. Si mai grav, statisticile arata ca 45 la suta dintre omorurile savarsite la sate ii au ca autori pe rudele victimelor. Astfel, 11,6 la suta dintre crime sunt savarsite de sot contra sotiei sau invers, 10 la suta de fii contra parintilor, 4 la suta de frati intre frati si de 11 la suta de concubini.

In ce priveste locul comiterii faptelor, cele mai multe crime s-au petrecut in locuintele victimelor si pe fondul consumului de alcool. In discoteci au fost inregistrate doar 7,7 la suta din totalul infractiunilor savarsite cu violenta, pe camp, doar 5,1 la suta, iar pe strada 28,6 la suta, ceea ce demonstreaza ca cele mai multe fapte de violenta au avut loc in mediul intrafamilial.

Studiul IGP mai arata ca 40,9 la suta din fapte au fost savarsite ziua, 41,3 la suta noaptea si 17,8 la suta seara. Cauza evenimentelor grave a fost de cele mai multe ori consumul de alcool, 79,1 la suta din fapte fiind savarsite spontan, la bautura. Aproape 4 la suta din criminali au ucis sau lovit din cauza geloziei si 1,5 la suta ca sa se razbune.

Statisticile mai retin si ca 3,5 la suta din autori au actionat in scop de jaf si 6,2 la suta in mod bizar(!). In ce priveste obiectul agresiunii, statisticile IGP arata ca ucigasii au folosit, in aproape 50 la suta din cazuri, un cutit sau alt obiect taietor-intepator - surubelnita, topor, toporisca, barda, sapa etc.

Au fost folosite apoi forta fizica - strangulare - dar si diverse obiecte contondente, cum ar fi picioare de scaun sau de masa, leviere, rangi, bate, pari smulsi din garduri. Foarte rar au fost utilizate arme de foc si substante explozive sau incendiare.

In 94 la suta din cazuri, autorii sunt barbati, iar din punctul de vedere al varstei, 6,1 la suta sunt minori, 38,7 la suta aveau varsta de 18-29 de ani, si doar 7,8 la suta fiind de peste 60 de ani. Ponderea autorilor de fapte savarsite cu violenta este a persoanelor care au 30-59 de ani - 47,4 la suta.

Cauzele care genereaza criminalitatea cu violenta, in opinia autorilor raportului IGP, tin de nivelul scazut de cultura si educatie al faptuitorilor, existenta unor predispozitii ereditare la violenta, consumul excesiv de alcool (49 la suta din autorii crimelor erau beti), existenta unor stari conflictuale, mai ales in comunitatile de romi, portul fara drept al armelor albe sau de foc.