Numarul celor care vin la Tirgul de Carte Gaudeamus creste incet-incet. Daca in ziua deschiderii editorii se plingeau ca nu prea sint cititori, ieri aleile din Pavilionul Central al Romexpo au inceput sa se anime.

La Gaudeamus, faptul ca majoritatea cumparatorilor isi dramuiesc pina la ultimul leu banii pentru carti ii obliga pe vinzatorii de carte sa incerce orice metode pentru a convinge vizitatorii sa si achizitioneze ceva. Unele standuri isi “cumpara” cititorii cu bomboane, altele cu biscuiti, in timp ce editurile mari atrag atentia de la sine.

Standul Editurii Polirom este unul dintre viesparele de la Gaudeamus. Cele mai vindute carti tiparite la Polirom sint “Pianista”, a proaspat premiatei cu Nobel, scriitoarea austriaca Elfriede Jelinek, si “Explorari in comunismul romanesc”, volumul colectiv al autorilor Paul Cernat, Ion Manolescu, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir.

O alta carte despre care Florin Lazarescu, reprezentantul editurii, spune ca se vinde ca piinea calda este mini-romanul “69” al lui Ionut Chiva. Tot aici am gasit si primul numar al revistei “Suplimentul de Cultura”, editat de “Ziarul de Iasi” si Editura Polirom.

La Editura Humanitas, standul cel mai aglomerat este cel dedicat noutatilor, iar cele mai vindute sint “Universul intr-o coaja de nuca” - S. Hawking, si “Furtul unei natiuni” - Tom Gallagher, carte considerata un adevarat eveniment de catre organizatorii lansarii care va avea loc astazi la ora 14.30. Reprezentanta editurii spune ca succesul “traditional” al cartilor lui H.R.

Patapievici se mentine si anul acesta.

Standul Editurii RAO stirneste atentia mai ales datorita volumului aparut in traducere romaneasca “Codul Da Vinci”, best sellerul-cult al autorului Dan Brown. “A povesti pentru a-ti aminti”, cartea de memorii a columbianului Gabriel Garcia Marquez, si “Mr. Nastase”, o biografie a tenismanului Ilie Nastase, sint printre titlurile cel mai bine vindute la RAO.

Cititori atrasi cu biscuiti si cafea

Cartea cea mai cautata la Editura Pontica este traducerea Stefaniei Mincu dupa volumul lui Umberto Eco “Misterioasa flacara a reginei Loana”, coeditare Pontica/Polirom. Este o situatie pe care o remarcau la dezbaterile care au loc la Gaudeamus si alti editori. De altfel, dintre editurile importante, numai doua-trei merg pe mina literaturii tinere.

Editura Pontica va lansa simbata volumul colectiv “Generatia 2000”, care reuneste texte citite in cadrul cenaclului bucurestean “Euridice”, condus de Marin Mincu.

Editura clujeana Dacia sarbatoreste 35 de ani de la infiintare, iar la stand sint prezentate citeva editii aniversare, printre care un proiect de editare a operelor complete ale Sf. Augustin, o serie care va avea in final 28 de volume. Au aparut deja 18, in traducerea lui Vasile Sav.

Alta aparitie pe care cei de la Dacia au rezervat-o pentru tirg este albumul “Mircea Eliade, o biografie ilustrata”, purtind semnatura lui Mircea Handoca.

Editura Est a vindut ieri aproape 100 de exemplare din traducerea cartii Alexandrei Laignel Lavastine, “Cioran, Eliade Ionesco. L’oubli du Fascisme”, volumul care a inflamat spiritele anul trecut la Paris.

In Sala de Marmura a Pavilionului expozitional s-au tinut ieri citeva conferinte care ar fi trebuit sa mai anime atmosfera de festivitate linistita. Clubul Roman de Presa si Societatea Romana de Radiodifuziune au strins citiva reprezentanti ai ziarelor si ai editurilor din tirg pentru o discutie cu tema “Parteneriatul dintre mass-media si cultura scrisa”.

De la ultimul etaj al tirgului, unde standurile nu apuca sa se aglomereze niciodata, Gaudeamus pare mult mai linistit decit de obicei. Din cind in cind, cite o editura lanseaza volume anuntate cu fast, iar zona din jurul microfonului plasat in stand se populeaza rapid. Ieri, Editurile All au lansat “Jurnalul infidel” al lui Bujor Nedelcovici.

Faptul ca autorul si criticul care il prezenta, Nicolae Manolescu, se bucura de faima, a facut ca spatiul din mijlocul tirgului sa se umple instantaneu. Cititorii mai lenesi si-au tras sufletul pe treptele de la intrarea in tirg. Aici am vazut tineri care rasfoiau volume abia cumparate, tragind cu urechea la lansarea in desfasurare la un stand din apropiere.

“Nu prea ma intereseaza”, imi spune un tinar asezat intr-un colt al scarilor, “dar imi place sa vad ca se incearca ceva. Daca imi atrage ceva atentia, sigur ca vreau sa cumpar cartile. Deocamdata, tot editurile mari, pe care le stiam din anii trecuti, mi-au dat impresia ca stiu cum sa-si vinda cartile”.

Un vizitator mai in virsta imi arata o plasa plina cu pliante si foi de hirtie cu liste de carti: “O sa ma duc acasa si o sa-mi aleg din ofertele lor citeva carti. Astazi am venit la tirg fara sa cumpar nimic. Am mincat biscuiti la o editura de sus, mi-au dat cafea la expozitia de fotografii si am luat bomboane de la standul de linga cel cu produse naturiste...”.

Citiva studenti strinsi la unul din barurile improvizate pe perioada tirgului discuta plictisiti. Aproape de fiecare data incep cu preturile cartilor. “Nu te atingi de nimic... Altfel vezi o gramada de carti tari. As fi preferat sa platesc bilet la intrare, dar sa fie reducerile mai mari. N-ar fi rau daca ar da reduceri mai mari pentru studenti...

Poate la anul”, spune Alex, student la Facultatea de Litere.