Afirmatiile lui Ilie Botos referitoare la independenta presei au stirnit reactia dura a cotidianului "Romania libera" si a postului TV Antena 1, nominalizate de procurorul general in raportul Freedom House ca fiind platite sau legate prin anumite interese de RAFO.

Vlad Petreanu, redactorul-sef al "Observatorului", considera ca Ilie Botos "ori e intr-o confuzie majora, oricum impardonabila pentru pozitia pe care o ocupa, ori incearca sa-si mascheze incompetenta printr-o puturoasa perdea de fum".

Petreanu reaminteste ca "reporterii stirilor Antenei 1 au scris despre dezastrul de la RAFO cu o jumatate de an inainte ca Parchetul dlui Botos sa devina interesat de acest dezastru" si ca la "Observator" au aparut zeci de materiale pe tema respectiva.

Petre Mihai Bacanu, directorul fondator al ziarului "Romania libera", asteapta ca Ilie Botos sa-si precizeze pozitia pentru a-l actiona, eventual, in judecata: "Au existat niste puncte de vedere publicate de RAFO in toate ziarele si platite la tarife publicitare. Noi am avut grija sa punem un "P" mare, ca sa fie clar ca nu sint puncte de vedere asumate de redactie".

Daca referirea lui Botos nu a fost una "ipotetica", "Romania libera" se gindeste la proces: "Daca va fi cazul, mergem in justitie", incheie Bacanu.

Ieri, "Cotidianul" a publicat un fragment din raportul Freedom House in care Ilie Botos, raspunzind unor intrebari ale raportorilor, afirma ca ""Romania libera" este platita de RAFO" si ca "Antena 1 are interese pentru ca au conexiuni pe RAFO". Parchetul General a trimis o replica in care spunea ca afirmatiile lui Botos au fost scoase din context.

Freedom House a revenit cu transcrierea exacta a fragmentului. Contactat de "Evenimentul zilei", Ilie Botos a precizat ca a fost vorba de o situatie ipotetica. "Tin sa precizez ca nu am adus si nu voi aduce nici un fel de calomnie la adresa presei", a spus Botos.

Cele 500 de milioane scoase din tara de actionarii RAFO sint reale, dar Botos a afirmat ca "a incercat sa prezinte o situatie ipotetica", in care banii ar putea fi folositi pentru cumpararea de actiuni la trusturi de presa. Transcrierea oferita de Freedom House contrazice totusi declaratiile lui Botos pentru "Evenimentul zilei".

Procurorul general isi asuma "incoerenta" formularilor si spune ca "nu s-a dorit altceva decit o discutie legata de anumite posibilitati de interventie a grupurilor de interese".

Transcrierea convorbirii Freedom House

Ilie Botos: "Persoane cu interese economice majore folosesc presa ca mijloc de presiune"

Ilie Botos: Si sa facem o reforma...

Freedom House: Dar chiar zilele astea... dosarul RAFO inchis si apoi redeschis in ianuarie... dupa ce fusese inchis in noiembrie.

Ilie Botos: Unde? Care? Nu va luati dupa informatiile parazitare.

Freedom House: De asta venim la dumneavoastra, sa ne spuneti.

Ilie Botos: O persoana care face un transfer de 500 de milioane de dolari afara cumpara toata presa romana in 24 de ore... Haideti sa va spun, fara nici o chestie. Deci in momentul asta "Romania libera" e platita de RAFO, Antena 1 are interese pentru ca au conexiuni pe RAFO. Si asa mai departe.

Freedom House: Deci spuneti ca nu mai exista presa independenta?

Ilie Botos: Nu.

Freedom House: Faceti aceasta afirmatie? Eu nu mi-as permite sa o fac.

Ilie Botos: Presa independenta exista... dar exista in spatele trusturilor de presa persoane cu interese economice majore, care folosesc presa ca mijloc de presiune.