Ministerul Justitiei incearca sa amine, printr-o ordonanta de urgenta, aplicarea noului Cod penal care intra in vigoare la sfirsitul lunii iunie, deoarece unele articole sint neconstitutionale.

Decizia, anuntata ieri de secretarul de stat Mihai Marian Eftimescu, a fost luata in urma mai multor cereri de aminare a aplicarii noului Cod penal venite din partea magistratilor. „Am depistat patru articole care incalca hotaririle Curtii Constitutionale.

In toate este vorba despre infractiuni sanctionate cu pedeapsa inchisorii, in cazul carora instanta poate sa nu aplice nici o pedeapsa inculpatului daca acesta nu a avut antecedente penale, daca a acoperit prejudiciul", a spus Eftimescu, care considera ca in aceste cazuri apare discriminarea: „Beneficiul legii tine cont de bunastarea inculpatului.

Bogatii scapa, iar saracii ramin in inchisoare".

Detinutii mai asteapta

Reprezentantii ministerului spun ca, la ora actuala, lucreaza la un proiect de ordonanta de urgenta care va amina, in acelasi timp, si legea privind executarea pedeselor. „Pina la adoptarea modificarilor Codului penal speram sa poata fi eliminate acele inadvertente pe care le intilnesti la tot pasul."

Secretarul de stat Mihai Eftimescu recunoaste ca aminarea aplicarii Codului penal va stopa punerea in libertate a unui numar important de detinuti. „Va fi foarte greu sa le spunem acest lucru", a afirmat Eftimescu.