Ziarul "Adevarul" si-a propus sa calculeze averile totale ale celor 469 de parlamentari (332 de deputati si 137 de senatori) pentru a vi le prezenta in trei pagini separate.

Astazi va vom prezenta cat au reusit sa stranga in terenuri parlamentarii, insumand terenurile trecute in declaratiile de avere afisate pe site-ul Camerei Deputatilor si pe cel al Senatului, desi un sfert nu erau inca actualizate.

In zilele urmatoare va vom prezenta situatia parlamentarilor privind bijuteriile, tablourile si operele de arta pe care au declarat ca le detin, iar intr-o pagina finala vom infatisa sumele de bani detinute de parlamentari, atat cele din conturi, cat si cele din venituri sau obtinute din instrainari de bunuri.

In acel moment vom arata si cat au alesii in plasamente si investitii, precum si sumele pe care le datoreaza. Toate calcculele sunt aproximative, asa cum rezulta ele din declaratii. In privinta terenurilor, un calcul releva 3,5 hectare pe cap de parlamentar.

Cei 332 de deputati si 137 de senatori detin, insumat, suprafata totala de aproximativ 1.660,055 hectare. In plus, un senator PRM (Viorel Duca Senior) a declarat ca mai are in posesie un "ranch" de 2,5 acri de teren in Nevada.

Cele 1.660 hectare sunt alcatuite din:

* 255 hectare terenuri intravilane

* 1.200 hectare terenuri agricole

* 78 hectare terenuri extravilane

* 124 hectare terenuri forestiere

* 0,54 ha luciu de apa

* 0,2 hectare spatii comerciale

Senatorul Ion Vasile are 10 hectare de teren agricol si o jumatate de loc de casa

Printre cei care detin o suprafata mare de teren agricol se afla si senatorul PSD de Buzau Ion Vasile care a trecut in declaratia de avere aproximativ 10 hectare de teren agricol si inca aproximativ 1.500 de metri patrati de teren intravilan, care reiese din curtile diferitelor constructii.

Cel mai mare "mosier" din UDMR

Senatorul UDMR de Bihor stefan Pete detine cea mai mare suprafata de teren agricol din partidul sau, 49 de hectare, in conditiile in care UDMR-ul detine, in total, 102 hectare de teren agricol.

Are 13 hectare, dar nu stie impozitul pe ele

Tamaga Constantin, deputat PSD de Arges, are aproape 13 hectare de teren agricol si 1,5 hectare de teren forestier. Deputatul PSD nu a completat in declaratia de avere si valoare impozitabila a celor trei terenuri agricole si a doua din cele trei terenuri forestiere.

Deputatul Dan Radu Rusanu detine 100 ha in zona Rucar

Deputatul PNL Dan Radu Rusanu detine terenuri ce insumeaza o suprafata de mai mult de 100 hectare. In zona Brasovului, el detine aproximativ 19 hectare de teren, iar in judetul Arges, in zona Rucar, are mai multe terenuri, printre care si o faneata de 50 de hectare.

In Bucuresti mai detine un spatiu comercial de 530 metri patrati.

Rodica Nassar: plantatie de maslini in Liban

Deputata PSD Rodica Nassar a declarat ca are un teren intravilan de aproape 4.000 metri patrati la Snagov, unul de 330 metri patrati in Bucuresti, si unu agricol de 5.000 metri patrati (0,5 hectare) in Liban. Tot in Liban ea mai detine si o plantatie de maslini.

Tanar baron de Otopeni

Tanarul deputat liberal Gabriel Zamfir are in proprietate, in urma cumpararii, terenuri in Otopeni, cu o suprafata de aproximativ jumatate de hectar, mai precis, 4.578 de metri patrati. Tot in Otopeni mai are trei case de locuit si un apartament, pe care le-a cumparat in ultimii patru ani.

Articol integral in Adevarul