In numai cinci zile de cand fusese instalat in functia de vicepresedinte al gigantului petrolier Yukos, Vasili Aleksanian a reusit sa deranjeze atat de tare administratia lui Vladimir Putin, incat a trebuit arestat ca un infractor de drept comun sau terorist, operatiunea fiind transmisa in direct de postul de televiziune rusesc NTV.

Aleksanian se afla in apartamentul unui prieten din Moscova, in momentul in care politistii au daramat usa de la intrare, l-au trantit la podea si l-au arestat sub acuzatia de frauda si spalare de bani.

Reportajul a fost difuzat in exclusivitate de NTV – televiziune controlata de cativa ani de Gazprom, de al carei criticism Vladimir Putin a reusit sa scape in 2001, cand a inlocuit consiliul de administratie, iar o parte din jurnalisti au fost dati afara, in timp ce altii au plecat de bunavoie.

Imaginile din timpul operatiunii sunt stupefiante, politistii in uniforma si in civil navalind in apartament, relateaza AFP, preluat de Rompres.

Unul dintre politisti s-a aruncat asupra prietenului lui Aleksanian, in timp ce vicepresedintele Yukos era aratat trantit la podea, cu mainile ridicate, privind socat la politistul care il ameninta cu arma.

Aleksanian a fost apoi filmat de camerele NTV in timp ce iesea din imobil, incadrat de politistii inarmati cu pistoale mitraliera, care l-au dus incatusat pana la biroul procurorului general, pentru interogatorii.

Imediat dupa numirea sa, Vasili Aleksanian a promis ca intentioneaza sa restructureze compania aflata sub controlul presedintelui Steven Theede si sa readuca filialele "rebele" de la Moscova sub controlul firmei-mama din Londra.

(Conducerile Yukos RM (rafinare si marketing) si Yukos EP (explorare si productie) refuzasera sa recunoasca autoritatea lui Aleksanian, ceea ce a antrenat scaderea valorii pachetului de actiuni ale companiei).

Planurile lui Aleksanian nu au coincis insa cu cele ale liderului de la Kremlin, care isi doreste sa vada dusa la bun sfarsit falimentarea si dezmembrarea Yukosului, pentru ca activele acestuia sa fie preluate in intregime de compania de stat Gazprom, sub umbrela careia sa instaureze monopolul de stat atat pentru gazele naturale, cat si pentru petrol.

Drept urmare, procurorii au emis imediat un mandat de arestare pentru vicepresedintele Yukos, bazandu-se numai pe denuntul Svetlanei Bakmina, director adjunct al departamentului juridic din Yukos, care sustine ca Aleksanian ar fi implicat intr-o deturnare de fonduri de 12 miliarde de ruble.

Aleksanian, fost avocat, a declarat insa ca Bakmina a facut o intelegere cu procurorii pentru a scapa ea insasi de acuzatia de delapidare si spalare de bani."Sunt sigura ca i-au promis o pedeapsa mai usoara in schimbul acestui denunt.

Citeste articolul complet in Gandul