Desemnarea companiei britanice Cordea Savills ca si consultant pentru intocmirea strategiei de investitii a Fondului Proprietatea constituie o supriza pentru multi dintre expertii din mediul investitional.

In timp ce ei apreciaza ca firma britanica nu are expertiza suficienta, Fondul Proprietatea spune ca oferta Cordea Savills a fost cea mai convenabila ca pret.

Compania britanica Cordea Savills a castigat luni licitatia organizata de Fondul Proprietatea pentru intocmirea strategiei de investitii a FP, strategie ce va fi asumata de catre viitorul administrator al Fondului.

Conform directorului de PR al Fondului Proprietatea, Cristina Stihi, Cordea Savills a fost desemnata de catre firma-mama Savills PLC pentru realizarea contractului cu Fondul Proprietatea. „Grupul este o societate specializata in consultanta financiara si administrare de fonduri similare Fondului Proprietatea.

Reteaua Savills se intinde pe toate cele cinci continente cu peste 14.000 de angajati", a spus Stihi.

Totusi, o simpla cautare pe site-ul firmei Savills (www.cordeasavills.com) arata ca firma cistigatoare, Cordea Savills, este specializata preponderent in domeniul investitiilor imobiliare.

"Dupa opinia mea ei nu reprezinta o optiune buna. Le lipseste experienta necesara in domeniul activelor specifice Fondului Proprietatea. Cum poti sa pretinzi ca vei administra un portofoliu care are active ce nu tin de domeniul imobiliar si in plus sa nu ai experienta pe pietele emergente.

In intreaga mea activitate nu am auzit de Cordea Savils ca fiind un companie ce activeaza pe pietele emergente. Ei au activitati in Marea Britanie, in Canada deci in tari ale caror realitati n-au nici o legatura cu aceasta zona a lumii", ne-a declarat Matei Paun, partener in cadrul firmei de investitii BAC.

In schimb, Fondul Proprietatea considera ca a facut o alegere potrivita. "Cordea Savills este divizia specializata in administrarea fondurilor / averilor / patrimoniilor si nu doar a acelora care sunt specializate in investitii imobiliare", spune Cristina Stihi.

Matei Paun crede totodata ca este o greseala desemnarea unui consultant – in cazul de fata Cordea Savills – pentru intocmirea strategiei de investitii a Fondului Proprietatea, strategie ce va fi asumata de catre viitorul administrator al Fondului.

"Asta e o alta mare greseala. Va permite celor doi consultanti ca in cazul in care lucrurile nu merg bine sa dea vina unul pe celalalt".

Un alt element care ridica semne de intrebare este legat de criteriile dupa care firma britanica a fost preferata in dauna unor competitori mai cunoscuti precum Frank Russel Company (care administreaza fonduri de 2.4 trilioane de dolari ) sau Citigroup (companie cu un excelent renume pe plan international).

"Criteriile dupa care au fost desemnati cistigatori cei de la Cordea Savills au fost de ordin financiar si tehnic, respectiv expertiza in domeniu si echipa propusa", ne-a declarat Cristina Stihi.

"Pretentiile financiare ale Frank Russell Company au fost exagerate fata de ale celorlalti ofertanti, iar Citigroup nu a depus o oferta, ci doar si-a anuntat initial intentia de a participa la acest proces de selectare".

Referitor la aceste argumente, Matei Paun crede ca nu este recomandabil intotdeauna sa apelezi doar la criterii financiare cind e vorba sa selectezi un consultant si considera inadmisibil ca statul roman nu poata angaja o companie de prestigiu.

"Managerii buni nu sunt ieftini. Logic, nu? Daca te uiti numai la bani risti sa alegi manageri prosti. Cei buni pot fi stimulati printr-un procent din profiturile pe care le vor obtine. Stiti cum se spune: <>" este concluzia lui Paun.

Fondul Proprietatea – ce este unul dintre cele mai mari fonduri din Europa Centrala - are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti, capitalul social fiind estimat la circa 3,9 miliarde. euro.

Creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005.

Fondul va fi listat la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala.