Moneda nationala a urmat vreme de o saptamina tendinta regionala, aceea de apreciere in fata principalelor valute. In sedinta valutara de ieri, leul a suferit un usor recul in asteptarea deciziilor BNR, dar si ale Rezervei Federale a SUA.

Cursul mediu euro/leu al pietei valutare interbancare comunicat si valabil pentru astazi a fost de 3,5271, in crestere cu 121 de unitati fata de sedinta de ieri. Analistii apreciaza ca in acest moment capitalurile straine in cautare de profit fac regula pe piata.

O saptamina de intarire

In ultimele sapte sedinte de licitatie interbancara leul a cistigat in fata euro 374 de unitati, aprecierea fiind continua. Analistii de pe piata pun intarirea leului pe seama intrarilor mari de valuta.

La cresterea leului au contribuit atit fluxurile de capital reprezentind investitii straine, cit si revenirea pe pietele emergente a investitorilor in cautare de profit dupa decizia Bancii Centrale Europene de a mari dobinda la euro, in vreme ce Rezerva Federala a SUA (FED) nu urma sa creasca dobinda date fiind ultimele statistici privind evolutia economiei americane.

De altfel, tendinta de apreciere a leului o urmeaza pe cea inregistrata de monedele statelor din regiune, Polonia, Cehia sau Ungaria. Nu in ultimul rind, leul s-a intarit datorita sumelor in valuta aduse de muncitorii romani care lucreaza in strainatate si au revenit in tara pe perioada vacantei.

Sedinta importanta la BNR

Raportul leu/euro a inceput sedinta interbancara de ieri, in usoara crestere fata de ziua precedenta, ca urmare a cumpararilor de valuta efectuate pe piata de catre jucatorii straini. „Ma astept la o piata calma azi (n.r. - marti), fara oscilatii semnificative.

Jucatorii asteapta deciziile Rezervei Federale Fed din SUA si ale BNR cu privire la o posibila majorare a dobinzii de politica monetara. Miercuri e posibil sa avem miscari mai vizibile ale raportului de schimb, in functie de hotaririle bancilor centrale“, a declarat un dealer agentiei de presa MEDIAFAX.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale se intruneste azi pentru a analiza si a aproba raportul trimestrial asupra inflatiei. Bancherii nu se asteapta la noi decizii de inasprire a politicii monetare, dat fiind faptul ca prognoza estimeaza o inflatie mai scazuta decit cea anterioara si ca masurile luate in luna iunie pentru temperarea creditarii urmeaza sa-si faca simtite efectele.