Concluziile dramatice la care au ajuns cercetatorii privind desertificarea terenurilor agricole si piscicole din Delta Dunarii continua sa fie ignorate de cei care conduc administratia din judetul Tulcea. Acestia duc o batalie apriga cu Ministerul Mediului pentru a nu pierde dreptul de a administra 80.000 de hectare amenajate pentru agricultura si piscicultura.

In timp ce ministrul Mediului vrea sa elimine desertificarea prin reconstructia ecologica, sefii CJ Tulcea, sustinuti de oameni din tot spectrul politic, vor sa pastreze statutul agricol si piscicol al respectivelor terenuri degradate.

Inundarea acestor terenuri, preconizata de Ministerul Mediului, ar contribui semnificativ la conservarea biodiversitatii deltaice, dar ar strica jocurile de interese puse la cale de politicienii locali. Se poate spune ca partidele politice si-au impartit frateste aceste terenuri, si-au implantat oameni de afaceri in zona cu ajutorul carora fac bani frumosi.

Interesele PRM de la Sireasa si Tatanir

Desi liderii locali ai PSD au pus la cale, in urma cu un deceniu, afacerile cu terenurile din Delta, ei au pierdut, in ultimii ani, o parte din zonele de influenta. PSD-istii au fost obligati de conjunctura politica sa cedeze zone foarte mari in stapanirea altor politicieni sau acolitilor acestora. Un caz elocvent este cel de la Sireasa.

Fostul senator Traian Rece a pus mana pe amenajarile agricole Sireasa si Tatanir. In total, controversatul politician administreaza aproape 10.000 de hectare.

Democratii si liberalii care conduc acum CJ Tulcea au incercat

sa-l scoata pe Rece de pe aceste terenuri, dar nu au putut. Desi Rece nu a cultivat anul trecut nici un hectar din cele 10.000, CJ Tulcea nu i-a reziliat contractul de concesionar. Demersurile facute de unii functionari pentru rezilierea contractului lui Rece au fost blocate de presedintele CJ Tulcea, Gheorghe Bunduc (PRM).

Acesta a invocat faptul ca firma lui Rece, Agrodelta Sireasa, aflata in faliment, ar fi platit redeventa pentru cele 10.000 de hectare si, din acest motiv, nu ar fi existat

suficiente motive de reziliere. Este vorba de o suma modica: 500.000 de lei vechi pentru fiecare hectar. Chiar daca pamantul nu a fost cultivat, s-au scos bani grei din utilizarea ilegala a acestor terenuri de catre crescatorii de oi.

In timpul inundatiilor s-au descoperit pe aceste terenuri zeci de mii de oi crescute ilicit intrucat nu erau inregistrate in evidentele veterinarilor si ale primariilor. Primarii din cele doua comune din zona sunt membri PRM.

Bunduc dezminte ca PRM ar avea vreo legatura cu cele petrecute la Sireasa si Tatanir si da vina pe Justitie, care ar fi blocat rezilierea contractului de concesiune pentru cele 10.000 de hectare. Actele din dosarele instantelor tulcene il contrazic insa flagrant pe presedintele CJ Tulcea si al PRM Tulcea.

Liberalii controleaza Chilia, Popina si Obretinul

Liberalii tulceni convietuiesc de multa vreme in afacerile din Delta cu PSD-istii. Firmele lui Tudor Bogdan stapanesc terenurile din zonele Obretin si Mila 23 de mai multi ani. Incercarile lui Dan Verbina, unul dintre cei mai influenti oameni ai PSD din Tulcea, de a prelua miile de hectare de helestee de la Bogdan nu au dat roade.

Pana in 2004, seful PSD Tulcea si al CJ Tulcea, Trifon Belacurencu, avea nevoie de voturile consilierilor liberali si a dat in schimb terenurile de la Mila 23 si Obretin.

Dupa alegerile din 2004, cand PSD a pierdut puterea, liberalii s-au extins in afacerile din Delta. Consilierul judetean PNL Cristina Gavrila si-a intarit pozitia in amenajarea pisciola Popina, pe care o stapaneste in buna intelegere cu pesedistului Suhov.

Pe anumite zone piscicole din apropierea orasului Sulina firma Thalasa a Cristinei Gavrila se infrateste si cu firma Wela a pesedistului Dan Verbina.

Integral in Romania Libera