Specialistii avertizeaza ca in sudul si sud-estul tarii, precum si in jumatatea de sud a Moldovei se poate vorbi deja despre seceta moderata din cauza ninsorilor slabe. Cantitatile de precipitatii sunt sub normele climatologice, iar daca situatia se mentine asa inca o luna, va fi seceta puternica.

In sudul si sud-estul tarii, precum si in jumatatea de sud a Moldovei, se poate vorbi deja despre seceta moderata din cauza ninsorilor slabe din aceasta iarna.

"Zapada putina a fost si in sezoanele 1988-1989, 1989-1990 si 1993-1994. Iar in 2004-2005 si anul trecut a nins abia in a doua parte a iernii", spune Roxana Bojariu, climatolog la ANM. Dar acum, inca din luna septembrie, cantitatile de precipitatii au fost sub normele climatologice.

"Daca in vest, nord si centru au fost cantitati normale de precipitatii, nu acelasi lucru se poate spune si despre partea de sud a tarii. Iar daca lucrurile se vor mentine asa inca o luna, va fi seceta puternica", spune Ion Sandu, directorul ANM.

El adauga faptul ca iarna a fost uscata in aceste zone din cauza circulatiei atmosferice de la nivelul continentului. Astfel, in sezonul de iarna, precipitatiile din sudul si sud-estul tarii sunt determinate de patrunderea unor cicloni dinspre Marea Mediterana.

"Anul acesta, activitatea lor a fost slaba. Fie au migrat mult mai la sud si nu au mai ajuns la noi, fie au intalnit diverse obstacole, iar bagajul de umiditate a fost redus", explica meteorologul de serviciu de la ANM.

In schimb, vestul si nordul tarii s-au aflat sub influenta depresiunii islandeze, ce aduce aerul de deasupra Atlanticului spre nord-estul Europei. Motiv pentru care in regiunile respective precipitatiile sunt mai abundente.

Integral in EVZ