"Cred ca piata va creste, la fel ca si anul trecut, cu 50-60%, si va depasi 200.000 de unitati in 2007.

Unul dintre motoarele cresterii tine si de faptul ca pretul mediu al unui notebook va continua sa scada, astfel ca aceste produse vor deveni accesibile pentru categorii tot mai largi de persoane", a declarat directorul de vanzari al Acer Romania, Bogdan Iftemie.

El a adaugat ca, anul trecut, pretul mediu al unui notebook a scazut cu aproximativ 20%. "Vanzarile se vor inscrie pe o panta ascendenta si datorita interesului tot mai crescut al segmentului corporate pentru notebookuri.

Asta pentru ca angajatii companiilor au tot mai mare nevoie de mobilitate, iar aceste calculatoare le-o ofera din plin", a adaugat Iftemie.

De asemenea, utilizarea tot mai frecventa a internetului wireless, precum si cresterea numarului de lanturi de retail reprezinta alte motive pentru dezvoltarea pietei de laptopuri.

140.000 de laptopuri vandute in Romania in 2006

Conform unui studiu IDC, in Romania, in 2005, s-au vandut aproape 90.000 de unitati notebook, iar anul trecut s-au vandut 140.000 de calculatoare portabile, in crestere cu 56% fata de 2005.

Pentru acest an, cei de la Acer Romania spun ca vanzarile vor depasi 200.000 de unitati. Acer a avut anul trecut 12,4% din piata si a comercializat 17.000 de laptopuri.

Datele IDC arata ca, in 2005, ponderea laptopurilor in vanzarile totale de calculatoare a fost de 15%, in timp ce anul trecut acestea au reusit sa ajunga la 21%.

Acer, lider la notebookuri in Europa

Calin Mirea, analist la IDC Romania, spune ca intreprinderile mici si mijlocii si utilizatorii casnici sunt segmentele cele mai mari de clienti pentru calculatoare portabile, in 2006, aproape 80% din totalul laptopurilor fiind cumparate de aceste doua categorii de clienti.

Compania a ocupat locul cinci cu aceasta cota de piata, iar tinta pentru 2007 este obtinerea unei cincimi din piata pentru a deveni lider pe segmentul laptopuri. Reprezentantul Acer a spus ca producatorul ar putea vinde in acest an 30.000-35.000 de notebookuri in Romania.

In prezent exista aproximativ cinci laptopuri la o suta de romani, in timp ce, in tarile din Occident, rata de penetrare este de zece ori mai mare. Acer este compania care vinde cele mai multe calculatoare portabile in Europa, iar anul trecut a comercializat aproape 10 milioane de unitati.

Acer si-a intarit pozitia de lider pe piata notebookurilor in regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), cu o crestere de 38,8% in ultimul trimestru al anului trecut, inregistrand o cota de piata de 21,6%.

Concurentii cei mai importanti sunt HP, Dell, Fujitsu - Siemens si Lenovo. Acer nu are vanzari directe, toate produsele companiei fiind comercializate printr-o retea de parteneri.

Infiintata in Taiwan acum 31 de ani, Acer este prezenta in peste 100 de tari, raportand pentru 2006 vanzari globale de 11,3 miliarde de dolari.

Integral in Adevarul