Accesul la serviciile medicale cuprinse in contractul-cadru de acordare a asistentei medicale de care ar trebui sa beneficieze asiguratii gratuit este o himera. De multe ori asiguratii beneficiaza de gratuitate doar pe hartie, deoarece in realitate achita din propriul buzunar costul acestor servicii medicale.

Eugen Nicolaescu a declarat ieri, la Forumul national Medic.ro cu tema "Evolutie sau transformare. Medicina romaneasca, in noul context european", ca spera ca de la 1 iulie 2007 sa intre in vigoare pachetul de baza de servicii medicale.

"Asigurarile private nu vor putea functiona in Romania atat timp cat nu exista pachetul de servicii de baza", a spus ministrul Sanatatii. El a promis ca saptamana viitoare va afisa pe site-ul Ministerului Sanatatii un proiect de servicii de baza pentru a incepe dezbaterile publice.

Ministrul s-a aratat nemultumit de activitatea comisiilor de sanatate in ceea ce priveste realizarea unui astfel de pachet care se tergiverseaza de ani de zile. "Daca reusim pana la 15 iunie sa-l definitivam si din 1 iulie sa-l introducem, saltul va fi mare.

Va fi completat cu o noua lista de medicamente", a spus Nicolaescu. Daca se ofera un serviciu de baza garantat, in momentul in care ar intra in functiune asigurarile private de sanatate, acestea ar oferi ceea ce nu poate sa acopere sistemul public de sanatate.

Astfel ar disparea listele de asteptare, cozile la medicamente si batalia pentru orice drept. "Nu s-ar mai trai in minciuna. Functionarea asigurarilor private de sanatate ar rezolva problemele sistemului public.

In momentul de fata, acestea asigura doar accesul la o rezerva cu pat, cu televizor", a declarat prof. dr. Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Un exemplu este edificator. In sistemul public, un dilatator pentru artere coronare cu stent (proteza vasculara) costa intre 200 si 300 de euro; pretul unui astfel de dispozitiv complex, impregnat cu medicamente, se ridica la aproximativ 4.000 de euro.

Primul serviciu medical s-ar putea sustine din asigurari sociale, iar cel de-al doilea, in sistem privat, prin asigurari private. Ordinul nr. 365/1 din 22 februarie 2007 pentru aprobarea normelor metodologice privind asigurarile voluntare de sanatate, emis de Ministerul Sanatatii si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 147 din 28 februarie 2007.

Astfel, asiguratii ar putea opta pentru incheierea de contracte de asigurare voluntara de sanatate cu mai multi asiguratori in acelasi timp, cu avizarea tuturor asiguratorilor implicati.

integral in Romania Libera