De o luna incoace, nimic n-a parut sa canalizeze energiile televiziunilor mai eficient decat referendumul privind suspendarea presedintelui Basescu.Editii speciale, talk-show-uri interminabile, transmisii in direct de te miri unde, duplexuri, triplexuri, mai stiu eu ce inventii si inovatii in materie audiovizuala au napadit grilele de programe.

Cum era de asteptat, Ziua Z, 19 mai, ar fi trebuit sa reprezinte varful de agitatie la nivel de echipe de transmisie, varful de inspiratie la nivel de abordare, varful de performanta la nivel de rating. Asa s-a si intamplat: TVR 1 revendica ieri, intr-un comunicat de presa, titlul de lider de audienta, obtinut, fireste, cu ajutorul editiilor speciale dedicate referendumului.

Dar ce a insemnat, in cifre, acest premiu I cu coronita? Pe intervalul orar 15,25-15,55, cand a difuzat emisiunea „Fara frontiere”, postul a inregistrat naucitorul rating de 2,2%. Ce-i drept, mai pe seara, intre orele 20,36-22,15, TVR 1 a urcat, cu „Romania dupa referendum”, pana la 9%. Un soi de Everest al audientelor.

Realitatea Tv a marcat, la randu-i, realizarile in materie: in randul televiziunilor de stiri a fost campioana, la ora 20,00, cu un zdrobitor 2,9%, fata de 1,2 procente ale Antenei 3 si 0,3%, cat si-a trecut in cont N24. De retinut, vorbim de ora 20,00, cand au fost difuzate cele dintai estimari cu privire la rezultatul votului.

Editiile speciale au inregistrat valori asemanatoare: 2% (cea moderata de Razvan Dumitrescu), 3% (emisiunea gazduita de Robert Turcescu) si 2,3% (show-ul lui Andrei Gheorghe). Varful absolut de audienta al Realitatii a fost inregistrat la ora 22,27, cand ratingul de 6,1% a insemnat faptul ca 653.000 de indivizi au urmarit, toti odata, emisia televiziunii.

integral in Gandul