Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad nu este bine-venit la New York, caci mesajul lui este unul de ”ura si si violenta”, iar autoritatile americane ar trebui sa-i limiteze cat mai mult accesul in metropola.

Acesta este mesajul pe care evreii americani originari din Romania l-au transmis liderului de la Teheran, a carui participare la cea de-a 62-a sesiune a Adunarii Generale a ONU a inflamat spiritele in metropola de la malul Atlanticului.

”Nu ar trebuie lasat sa tina discursuri la ONU”

”Ahmadinejad este un antisemit feroce, care si-a facut din distrugerea noastra, a evreilor, un tel in viata”, a declarat Victor Guttman, un evreu roman emigrat in Statele Unite in urma cu peste 30 de ani.

In fata sinagogii Brooklyn Heights de pe strada Remsen, Guttman a declarat pentru HotNews.ro ca “iranianul ar trebui arestat pentru incitare la ura si violenta, si nu lasat sa tina discursuri la ONU”.

Parerea lui Guttman a fost sustinuta si de Harry Rosen, a carui familie a fost deportata si exterminata in lagarul de la Auschwitz. ”Este o rusine ca ONU il lasa sa vorbeasca mai ales dupa ceea ce spune mereu despre Israel”, a afirmat Rosen, inainte de a intra in sinagoga pentru slujba de Kol Nidre, care precede Yom Kippur.

La randul sau, directorul national al Ligii anti-defaimare, Abe Foxman, a declarat pentru cotidianul ”Daily News” ca vizita lui Ahmadinejad este ”o perversiune a conceptului de libertate de expresie”.

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a afirmat in urma cu cateva luni ca Holocaustul este un ”mit” si a cerut ”stergerea” de pe harta a Israelului.

Participarea liderului de la Teheran la lucrarile Adunarii Generale a forumului mondial a fost criticata de oficiali americani, mai ales dupa ce Ahmadinejad si-a anuntat intentia de a vizita World Trade Center si a depune o coroana de flori in locul unde au murit aproape 3.000 de persoane.

Luni - miting de protest

”Acest individ ar trebui arestat pentru atacurile sale la adresa evreilor ”, a afirmat Batel Avram, o evreica in varsta de 43 de ani, nascuta din parinti originari din Romania.

”Negand Holocaustul, el neaga moartea a 11 membrii ai familiei mele si a altor milioane de evrei”, a declarat Avram, adaugand ca va participa luni la demonstratia organizata de diverse organizatii evreiesti in fata sediului Natiunilor Unite pentru a protesta impotriva prezentei lui Ahmadinejad in SUA.

Cateva sute de evrei originari din Romania sunt asteptati sa participe luni, alaturi de alte cateva mii de persoane, la marsul de protest din piata Dag Hammarskjold, dupa ce anunturi privind mitingul au fost raspandite in zonele locuite de importante comunitati evreiesti din Brooklyn, Queens si Manhattan.

Potrivit estimitarilor, cateva mii de evrei de origine romana locuiesc in zona New York, Connecticut si New Jersey.

Prezenta liderului iranian la New York a fost criticata de oficialii americani, care plaseaza Iranul pe lista ”statelor teroriste” si care acuza Teheranul de sustinerea grupariilor teroriste siite din Irak. Departamentul de Stat i-a acordat lui Ahmadinejad o viza de tip C-2, care-i limiteaza deplasarea la doar cativa kilometri in interiorul metropolei americane.

Dupa ce autoritatile din New York i-au respins cererea de vizitare a locului atentatelor de la 11 septembrie 2001, Ahmadinejad va mai avea in program doar participarea la o conferinta organizata de Columbia University.