Procurorii DIICOT i-au retinut pe adjunctul vamii din Sibiu si un politist, in dosarul privind traficul cu parfumuri si tigari de contrabanda in valoare de 8 milioane de euro, in care au fost deja arestate 12 persoane, informeaza Mediafax.

Cei doi urmeaza sa fie dusi in fata unui judecator, care va decide daca ii vor aresta sau daca acestia vor fi cercetati in libertate.

Tribunalul Bucuresti a decis, in 19 martie, arestarea preventiva a 12 din cele 14 persoane retinute de procurorii DIICOT pentru trafic cu parfumuri si tigari de contrabanda. In cazul celorlalti doi membri ai gruparii, din cauza varstei si a starii precare de sanatate instanta a luat masura interdictiei de a parasi tara.

Cele 14 persoane fusesera retinute de procurorii DIICOT in urma unor perchezitii domiciliare in Oradea, Sibiu, Calarasi si Bucuresti. In acest caz fusesera puse sub acuzare 17 persoane, dintre care doua sunt functionari vamali, iar una are functia de comisar vamal.

In motivarea deciziei Tribunalului Bucuresti se arata ca, potrivit interceptarilor, liderul gruparii, Vurgun Vedat, cetatean olandez de origine turc, a afirmat, dupa ce unul din tirurile cu marfa contrafacuta a fost capturat, ca a luat legatura cu "ginerele ministrului Transporturilor" din Ungaria care ar fi putut sa intervina sa nu fie facut controlul vamal. De asemenea, acesta purta discutii cu o persoana din Belgia, astfel anchetatorii stabilind ca marfurile ajungeau in aceasta tara, dar si in Olanda.

Judecatorul si-a motivat decizia de arestare prin pericolul social pe care cei 12 il reprezinta, pentru ca s-au asociat "in vederea savarsirii unor infractiuni grave, de mare rezonanta in zona in care s-au produs".

In perioada august 2009 - martie 2010 au fost introduse in Romania patru containere continand parfumuri de lux contrafacute, de diverse marci, in scopul livrarii ulterioare catre state din cadrul Uniunii Europene. Valoarea de piata a parfumurilor este de aproximativ opt milioane de euro.