Un avion de linie, avand la bord 168 de pasageri si membri ai echipajului, s-a prabusit miercuri, in apropierea orasului Qazvin din nord-verstul Iranului, informeaza agentia de stat IRNA. Nu exista supravietuitori, au anuntat autoritatile, citate de AFP.

La bordul aeronavei se aflau 153 de pasageri, intre care doi copii, si 15 membri ai echipajului, potrivit purtatorului de cuvant al Aviatiei Civile din Iran. "Toate persoanele aflate in avion au decedat", a anuntat directorul centrului de management al dezastrelor din cadrul Ministerului iranian al Sanatatii.

Aparatul de tip Tupolev (Tu-154, de fabricatie ruseasca) apartinea companiei Caspian Airlines si efectua o cursa intre Teheran si Erevan, capitala Armeniei. Acesta a decolat de pe aeroportul international Imam Khomeini din Teheran la ora locala 11:33 (10:03, ora Romaniei), insa, dupa 16 minute de la decolare, a disparut de pe radar si s-a prabusit in apropiere de localitatea Janat Abad, in provincia Qazvin.

Din datele preliminare, se pare ca unul dintre motoare a luat foc in timp ce aparatul se afla in zbor, pilotul incercand o aterizare de urgenta. Avionul a explodat la impactul cu solul, lasand un crater adanc de 10 mertri, sustin martorii. "Avionul a fost distrus in totalitate, iar cadavrele sunt complet carbonizate", a declarat pentru agentia Fars comandantul politiei din Qazvin.

Potrivit agentiei iraniene Mehr, printre victime se numara si zece membri ai echipei nationale de juniori la judo. De asemenea, 25 dintre pasageri erau armeni.

Anterior, presa locala a anuntat ca 150 de persoane se aflau la bordul aeronavei.

Iranul a suferit mai multe accidente aviatice grave in ultimii zece ani, din cauza flotei sale vechi si neintretinute. Ca urmare a sanctiunilor impuse de tarile occidentale in anii '80, Teheranul a fost fortat sa cumpere doar avioane de productie sovietica.

- In decembrie 2005, un aparat Lockheed C-130 a cazut intr-o zona locuita, chiar dupa decolarea de pe aeroportul din Teheran, provocand moartea celor 108 persoane aflate la bord, in mare parte jurnalisti.

- In septembrie 2006, 29 de persoane au murit dupa ce un avion a iesit de pe pista si a luat foc, imediat dupa aterizare, in orasul Mashhad din estul tarii.

- In noiembrie 2006, un avion militar s-a prabusit la decolare pe aeroportul Mehrabad din Teheran, provocand moartea celor 39 de persoane aflate la bord, intre care si 30 de membri ai Garzilor Revolutionare, fortele de elita ale regimului iranian.

Caspian Airlines este o companie infiintata in 1992, la Teheran. Aceasta opereaza peste 50 de zboruri regulate si numeroase curse charter saptamanal, intre orasele iraniene, dar si zboruri internationale spre Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Siria, Ucraina, Belarus, Turcia sau Armenia.