Persoanele in starea cea mai grava au intotdeauna prioritate la consultatie in Unitatile de Primiri Urgente, prevede Protocolul national aprobat de ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

Potrivit documentului, pacientii sunt clasificati dupa un algoritm folosit in mai multe tari ale lumii cu sisteme similare de urgenta. Cazurile se pot clasifica in cinci categorii, iar in functie de incadrare pacientul va fi consultat imediat sau poate astepta intre 10 si 120 de minute.

"Pacientii care ajung la unitatile de primit urgente sa fie triati dupa gravitatea cazului, dupa complexitatea cazului, astfel incat bolnavii care necesita ingrijiri imediate, urgente, sa nu astepte, si pacientii care pot astepta sa fie temporizati o scurta perioada de timp pana ce se rezova urgentele grave. Acest protocol se aplica numai si numai cand unitatea de primiri urgente este aglomerata. Asta nu inseamna ca pacientii vor intra in UPU si vor sta la usa si vor astepta fara sa ii vada nimeni timp de 10 minute sau timp de 30 de minute. Aici vorbim dupa procedurile de triaj, un triaj facut de un cadru medical, de un asistent medical instruit a fi stat acolo la nevoie, chiar si de un medic", a precizat subsecretarul de stat Raed Arafat, potrivit RRA, citat de Rador.