Guvernul irlandez a decis miercuri sa mentina regimul permiselor de munca pentru romani si bulgari si dupa 1 ianuarie, dar acestia vor fi favorizati in raport cu cetatenii extracomunitari, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului Intreprinderilor, Comertului si Muncii de la Dublin.

Ministrul Muncii, Billy Kelleher a declarat ca decizia va fi mentinuta in baza evaluarilor curente si va fi reexaminata inainte de sfarsitul lui 2011, informeaza Mediafax.

El a recunoscut ca experienta irlandeza in materie de imigratie a fost una pozitiva, noii veniti aducand beneficii economice, sociale si culturale tarii. Contributia imigratiei la cresterea fortei de munca a fost una semnificativa, a declarat el.

Ministrul a subliniat totusi ca provocarile importante presupuse de efectele crizei economice mondiale si impactul direct asupra pietei muncii din Irlanda au fost factorii care au influentat decizia Guvernului. El a precizat ca au fost, de asemenea, luate in considerare opiniile Confederatiei oamenilor de afaceri si angajatorilor irlandezi, precum si cele ale Congresului irlandez al Sindicatelor Comerciale si pozitiile altor state membre UE.

Ministrul a precizat ca Guvernul considera ca ar fi prudent sa se concentreze pe mentinerea stabilitatii pe piata muncii irlandeze si sa evite posibile dezechilibre cauzate de fluxurile aditionale de imigranti.