O parte dintre angajatii Muntenia Sud vor fi pensionati anticipat, in baza unui acord semnat intre grupul italian Enel, actionarul majoritar al distribuitorului si furnizorului de electricitate, si sindicate.

"Enel desfasoara un program pe baza de «pachet social» la nivelul personalului de la Muntenia Sud, asemanator programului implementat pentru companiile din Banat si Dobrogea. Programul se realizeaza prin promovarea incetarii voluntare a contractului individual de munca, in conditiile pensionarii anticipate, asa cum a fost stabilit printr-un acord discutat si semnat cu organizatiile sindicale. Situatia angajatilor de la Muntenia Sud care au acceptat sa intre in acest program nu este finalizata, deci nu putem furniza o cifra totala in acest sens", a comunicat Enel, la solicitarea Mediafax.

Reprezentantii grupului italian nu au explicat motivele acestei decizii.

Enel opereaza in Romania in domeniul furnizarii energiei, prin Enel Energie si Enel Energie Muntenia, si al distributiei de electricitate, prin companiile Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Distributie Muntenia. Grupul are pe piata locala aproximativ 5.500 de salariati.

Mai multe companii din sectorul energetic au luat masuri de incetare a contractelor de munca pentru o parte dintre salariati.

Astfel, compania de stat Electrica a anuntat ca pana la finele anului intentioneaza sa incheie de comun acord relatiile de munca avute cu 1.725 de angajati, aproape 10% din totalul salariatilor, care vor parasi compania cu plati compensatorii.

Totodata, grupul Rompetrol, controlat de KazMunaiGaz, este aproape de finalizarea unui program de restructurare prin renuntarea la circa 2.000 de salariati, in timp ce compania de foraj si constructii Dafora Medias, detinuta de omul de afaceri Gherghe Calburean, desi nu considera o prioritate disponibilizarile de angajati, are in vedere o "flexibilitate" a fortei de munca.