O noua runda de convorbiri legate de programul nuclear al guvernului de la Phenian a inceput, luni, in capitala Chinei, transmite CNN.

Ultimele discutii au avut loc in luna iulie si ele s-au incheiat cu o intelegere intre parti, insa Coreea de Nord a anuntat apoi ca a solicitat ca Statele Unite sa o scoata mai intai de pe lista statelor ce sustin terorismul.

Sambata, Coreea de Nord a anuntat ca nu mai accepta participarea Japoniei la negocierile hexapartite, menite a pune capat programului nuclear al Phenianului.

Guvernul nord-coreean a insistat ca nu va discuta cu reprezentantii niponi, chiar daca acestia vor fi prezenti in sala de conferinte.

Phenianul a mai cerut si inainte excluderea Japoniei de la tratative, din cauza ca Guvernul de la Tokyo a refuzat sa acorde ajutoare, inclusiv financiare, in schimbul incheierii programului nuclear nord-coreean.

Coreea de Nord a testat o arma nucleara in iunie 2006. In luna iunie a acestui an, oficialii de la Phenian au anuntat ca au produs circa 40 de kg de uraniu imbogatit, suficient pentru realizarea a sapte bombe atomice.