Secretarul de stat Condoleezza Rice a ajuns, miercuri, la New Delhi, in contextul cresterii tensiunii in relatiile dintre India si Pakistan din cauza atacului de saptamana trecuta de la Mumbai, soldat cu moartea a 179 de persoane, transmite CNN.

"O sa-mi exprim solidaritatea cu poporul indian in fata acestui atac ingrozitor. Atacul a ucis, de asemenea, cetateni americani si, din aceasta cauza, preocupa in cel mai mare grad Statele Unite", a spus Rice.

Ministrul adjunct de interne al Indiei, Shakeel Ahmad, a declarat luni ca toti atacatorii erau pakistanezi, lucru care ameninta sa sporeasca tensiunea dintre cele doua state, ambele puteri nucleare.

De altfel, guvernul indian a ridicat nivelul de securitate al tarii la "nivel de razboi", afirmand ca are dovezi privind legatura Pakistanului cu atacurile de la Mumbai. Guvernul indian, ce va cauta realegerea la scrutinul din mai 2009, se afla sub o presiune puternica pentru a raspunde atacurilor, despre care se crede ca au fost puse la cale de organizatia pakistaneza Lashkar-e-Taiba, posibil cu ajutorul Al-Qaeda.

In replica, Pakistanul a amenintat ca va inceta operatiunile militare impotriva militantilor islamisti, incluzand talibanii si Al-Qaeda, la granita cu Afganistanul daca va fi aruncat intr-un "conflict nedorit" cu India.