Presedintele american George W. Bush a promulgat vineri o lege care prelungeste perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, pentru a ajuta americanii fara un loc de munca in perioada sarbatorilor, cand si majoritatea confiscarilor imobiliare au fost suspendate, relateaza AFP.

Somerii americani primesc in prezent indemnizatii timp de 13 saptamani. Textul, aprobat de Senatul american si de Camera Reprezentantilor, prelungeste aceasta perioada cu inca 13 saptamani in statele cu o rata ridicata a somajului si cu inca sapte saptamani in rest, precizeaza NewsIn.

O data cu agravarea situatiei de pe piata muncii, presedintele in exercitiu a semnat aceasta lege vineri dimineata, cu putin timp inainte de a pleca la Lima, unde la participa in weekend la Forumul de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC), consacrat crizei, a anuntat purtatoarea sa de cuvant Dana Perino.

Numarul noilor someri care primesc indemnizatii in Statele Unite a crescut in intervalul 8-15 noiembrie cu 542.000, potrivit datelor corectate date publicitatii joi de Departamentul american al Muncii. Aceasta noua crestere ilustreaza deteriorarea pietei muncii din Statele Unite, in conditiile in care rata somajului a atins 6,5% in luna octombrie, cel mai inalt nivel din ultimii 14 ani. Rezerva Federala se teme ca ar putea ajunge la 7,6% in 2009.

Companiile americane de refinantare ipotecara Fanny Mae si Freddie Mac a anuntat joi suspendarea confiscarilor imobiliare pe perioada sarbatorilor. Aceasta masura va fi in vigoare incepand de la Ziua Recunostintei, joi, pana in 9 ianuarie. Suspendarea vizeaza peste 10.000 de clienti ai Fannie Mae si 6.000 ai Freddie Mac.