Peste 500.000 de americani si-au pierdut slujbele, potrivit datelor oficiale, reprezentand cea mai rapida crestere a somajului din Statele Unite de la atacurile teroriste din 2001.

Numarul americanilor care au inaintat cereri de ajutor de somaj a crescut saptamana trecuta la 516.000, cel mai mare nivel din septembrie 2001, potrivit unor rapoarte ale Departamentului Muncii, transmite Times Online. Analistii de pe Wall Street estimasera anterior ca 484.000 de persoane vor inainta cereri de ajutor de somaj.

Rata somajului a urcat la 6,5% in Statele Unite in luna octombrie, si se asteapta ca aceasta sa depaseasca 7% pana la sfarsitul anului, potrivit statisticilor oficiale.

Temperarea cresterii economice mondiale a afectat puternic schimburile comerciale ale Statelor Unite in septembrie, contribuind la o scadere a importurilor de o amploare record si la comprimarea exporturilor, unul dintre principalii factori ai cresterii economice, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Importurile au inregistrat in septembrie cea mai mare reducere consemnata vreodata, de 5,6% pana la 211,9 miliarde dolari, potrivit datelor publicate joi de Ministerul Comertului.

Exporturile au scazut, de asemenea, cu 6% pana la 155,4 miliarde dolari, cea mai severa scadere inregistrata din septembrie 2001, data atentatelor teroriste asupra oraselor New York si Washington.

Deficitul comercial al Statelor Unite s-a redus in septembrie cu 4,4% fata de nivelul din august, la 56,5 miliarde dolari.

Importurile de produse petroliere au scazut cu 15,7% in septembrie, la 37 miliarde dolari, cel mai scazut nivel din februarie 2003.

Scaderea exporturilor, care au contribuit la cresterea economica a Statelor Unite in primul trimestru al anului, reflecta incetinirea puternica a cresterii economice mondiale si aprecierea dolarului.