La Sharm-el-Sheikh a avut loc reuniunea de evaluare a negocierilor dintre Israel si palestinieni dupa conferinta de la Annapolis, cand a fost relansat procesul de pace, anul trecut. Membrii Cvartetului international reafirma sprijinul pentru procesul de pace prin negocieri directe intre Israel si palestinieni, fara interventie internationala, anunta Rador.

Dimineata, inainte de a pleca la Sharm-el-Sheikh, in Egipt, pentru a participa la reuniunea Cvartetului international pentru Orientul Mijlociu, sefa diplomatiei israeliene, Tzipora Livni, a declarat ca nu exista alternativa la negocierile directe cu Autoritarea Palestiniana si Siria. Livni s-a referit si la noua administratie americana, cea a presedintelui ales Barack Obama, si a spus ca nu sunt motive ca Washingtonul sa faca presiuni. In ceea ce priveste initiativa araba de pace, implicarea lumii arabe la procesul de pace este foarte importanta, dar, a adaugat Livni: "nicio initiativa araba nu poate inlocui negocierile directe cu palestinienii".

In momentul de fata se asteapta reluarea negocierilor dupa alegerile anticipate din Israel, care vor avea loc pe 10 februarie iar, pe de alta parte, in teritoriile palestiniene, divergentele interne impiedica procesul. Continua lupta pentru putere intre factiunile rivale Fatah si Hamas, o reuniune de reconciliere intre factiunile palestiniene rivale, care urma sa aiba loc maine, la Cairo, a fost boicotata de gruparea radicala islamista Hamas.