Foioasele folosesc un mecanism celular elaborat, ce provoaca, toamna, desprinderea frunzelor, care vara sunt adevarate "celule solare", dar iarna devin inutile, potrivit unui studiu publicat in Science si preluat de telegraph.co.uk, anunta Mediafax.

Fiecare frunza are un strat special numit de cercetatori "zona de extirpare". Cand soseste toamna, celulele din acest strat incep sa se umfle, incetinind transportul substantelor nutritive primite de la trunchi, pana cand aceasta zona este izolata total printr-o linie de demarcatie, unde frunza se va desprinde de creanga. Un strat protector "vindeca" rana, prevenind evaporarea apei si impiedicand intrarea gandacilor, arata noul studiu, realizat de cercetatorii de la Imperial College din Londra, autorii studiului.

Descoperirea urmeaza unui alt studiu care explica cum se formeaza culorile frunzisului toamna. Se pare ca frunzele devin galbene odata ce pierd clorofila, care genereaza energie, dar noua culoare atrage gandacii, asa ca anumite specii de arbori produc un pigment rosu pentru a se proteja de insecte.

"Daca riscul de atac din partea insectelor este mare, provocand copacului pierderi mai mari decat cele de producere a pigmentului rosu, toamna, arborele va avea mai multe beneficii daca isi "inroseste" frunzisul. Daca acest risc este mic, copacul poate ramane galben", a spus profesorul Thomas Döring, unul dintre autorii studiului.

Intelegerea "procesului de extirpare", prin care arborii si florile inlatura frunzele si petalele, poate avea aplicatii in dezvoltarea de noi specii, prin inversarea acestui mecanism - cum ar fi bradul de Craciun care nu-si pierde acele.

Savantii au descoperit ca mecanismul celular natural care provoaca inlaturarea frunzisului in lunile reci este determinat genetic.