Raul Prut a depasit cota de pericol, inundand aproximativ 400 de hectare de pasune in albia sa majora, iar apele s-au infiltrat in digul ce protejeaza DN 26 Galati-Barlad, fiind necesara consolidarea acestuia, anunta Mediafax.

Luni dimineata, la ora 10.00, Prutul atingea la Statia hidrometrica Oancea 604 centimetri, cu patru centimetri peste cota de pericol, si un debit de 552 metri cubi pe secunda.

"In zona Slobozia Oancea, digul de protectie a DN 26 Galati-Barlad a suferit o serie de infiltratii, dar a fost consolidat si este monitorizat in permanenta. Sunt inundate la aceasta data circa 400 de hectare de pasune in zona localitatilor Vadeni si Slobozia Oancea si aproximativ un hectar de gradina, in zona Vadeni, suprafete aflate in albia majora a raului", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Petrica Patilea, purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati.

Acestea nu sunt singurele probleme pe care apele le ridica in partea de est a judetului Galati, in conditiile in care o bresa de circa 30 de metri produsa intr-un dig de aparare sambata, pe paraul Elan, la confluenta acestuia cu Prutul, a dus la inundarea incintelor fermei piscicole de la Mata Radeanu.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor a actualizat avertizarea hidrologica de Cod portocaliu pentru judetul Galati, acesta fiind prelungita pana miercuri, la ora 16.00, data fiind propagarea viiturii pe Prut, pe sectorul Prisacani - confluenta cu Dunarea.

"Debitul raului este in crestere, dar nu exista pericolul inundarii zonelor locuite ori a suprafetelor cultivate", sustine purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati.

Avertizarile hidrologice cod portocaliu si cod galben au fost prelungite pana miercuri, ca urmare a propagarii viiturilor formate anterior pe raul Prut pentru sectorul Prisacani, la confluenta cu Dunarea si pe sectorul Stanca Aval, judetele afectate fiind Iasi, Vaslui, Galati si Botosani.

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, codul portocaliu emis anterior se mentine pana miercuri, la ora 16.00, ca urmare a propagarii viiturii formate anterior pe raul Prut pentru sectorul Prisacani, la confluenta cu Dunarea, aferent judetelor Iasi, Vaslui si Galati.