Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 1 a dispus scoaterea de sub urmarire penala a edilului sectorului 1, Andrei Chiliman, intr-un dosar in care o societate a depus plangere penala impotriva sa pentru evacuare nelegala dintr-un imobil din Strada Piata Amzei 13, anunta Mediafax.

Potrivit unui comunicat al Primariei Sectorului 1, Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 1 a dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui Andrei Chiliman in dosarul prin care societatea Sere Codlea SA a depus o plangere penala impotriva sa pentru evacuarea nelegala din spatiul detinut in imobilul din strada Piata Amzei 13.

Printr-o ordonanta emisa in 11 iulie, Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 1 apreciaza ca "in sarcina invinuitului Chiliman Andrei Ioan nu se poate retine savarsirea infractiunii prevazute de articolul 246 Cod Penal, lipsind elementele constitutive ale infractiunii, atat sub aspectul laturii subiective, cat si sub aspectul laturii obiective” si dispune "scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului Chiliman Ioan Andrei (..) nefiind intrunite elementele constitutive ale infractiunii”.

In argumentatia sa, Parchetul tine cont de faptul ca prin hotararea 51 din 2001 a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, imobilul situat in Piata Amzei 13, care apartine domeniului public, a fost trecut in administrarea directa a Consiliului Local al Sectorului 1, iar contractele de inchiriere cu destinatie de spatii comerciale din imobil urmau sa fie preluate de Primaria Sectorului 1, pe baza de protocol.

De asemenea, Parchetul a luat in considerare si faptul ca imobilul urma sa intre in consolidare, iar contractele de inchiriere ale agentilor economici care functionau in spatiile cu alta destinatie din imobil expirasera si nu se ajunsese la un acord in ceea ce priveste valabilitatea acestor contracte. Primarul Sectorului 1 a notificat prin executor judecatoresc comerciantii, in vederea parasirii spatiilor respective, "ulterior luand masura legala a evacuarii acestora din spatiile respective".

Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 mai apreciaza ca dispozitiile de evacuare ale primarului Sectorului 1 au caracter executoriu, potrivit articolului 68 din Legea 215 din 2001, sub conditia aducerii la cunostinta opiniei publice si comunicarii persoanelor interesate, fapt realizat in cauza, iar aceleasi dispozitii “isi produc pe deplin efectul juridic, nemaifiind necesara existenta unei hotarari judecatoresti de evacuare”.

Pe 26 mai 2006, Andrei Chiliman a emis mai multe dispozitii prin care s-a dispus evacuarea din spatiile comerciale ale imobilului situat in strada Piata Amzei 13 a unor societati comerciale care obtinusera spatiile respective cu titlu de chirias si ale caror contracte de inchiriere expirasera. Printre agentii economici evacuati a fost si societatea Sere Codlea SA.

Pe 1 iunie 2006, reprezentanti ai Politiei Comunitare din Sectorul 1 au evacuat comerciantii din spatiile respective. Dupa evacuare, pe 13 iunie, Sere Codlea SA a depus o plangere penala impotriva lui Chiliman pentru evacuare nelegala a societatii, in lipsa unei hotarari judecatoresti prealabile de evacuare.

Ca urmare a acestei plangeri penale, pe 5 octombrie 2007, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 a dispus inceperea urmaririi penale fata de Andrei Chiliman.