Organizatia celor mai importante companii imobiliare din Spania a solicitat Guvernului iberic sa nu abandoneze sectorul imobiliar si sa adopte masuri urgente care sa "atenueze criza lichiditatilor" care afecteaza companiile din acest sector pentru a evita un efect de domino in intreaga economie. Cererea intervine in contextul in care grupul imobiliar spaniol Martinsa-Fadesa, membru G-14, se afla in colaps, scrie Reuters.

Martinsa-Fadesa s-a declarat in incapacitate de plata a creditelor contractate, care totalizeaza 5,1 miliarde de euro, motiv pentru care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare din Spania a suspendat actiunile grupului de la tranzactionarea pe bursa din Madrid. Conducerea companiei incearca sa atraga alti creditori pentru refinantarea imprumuturilor si a decis restructurarea activitatii grupului, precum si vanzarea anumitor active.

Premierul spaniol Jose Luis Zapatero a refuzat, pana acum, sa intervina pentru a ameliora situatia in sectorul imobiliar din Spania. Potrivit sursei citate, el si-a mentinut pozitia si luni, ca dovada ca agentia guvernamentala de credite ICO a refuzat sa acorde Martinsa-Fadesa un imprumut de 150 de milioane de euro, de care aceasta avea nevoie pentru a achita un imprumut.