Liderul spiritual iranian, ayatollahul Ali Khamenei, i-a solicitat premierului irakian sa renunte la semnarea unui acord cu SUA prin care trupele americane sa ramana in Irak si dupa 2008, informeaza Al Jazeera.

"Continuarea prezentei trupelor americane este problema fundamentala a Irakului", i-a spus Khamenei premierului Nuri al-Maliki.

"Suntem convinsi ca poporul irakian va trece peste circumstantele dificile si va atinge nivelul pe care-l merita. Visurile americane nu se vor implini", a afirmat liderul spiritual iranian.

"Faptul ca o tara straina doreste sa se amestece in treburile irakienilor si sa domine statul in mod continuu este principala problema pentru dezvoltarea si starea de bine a irakienilor", a declarat liderul de la Teheran.

Oficiali de la Washington si Bagdad negociaza in acest moment incheierea unui acord ce prevede mentinerea trupelor straine in Irak dupa 2008, cand expira actualul mandat al ONU.

Presa irakiana sustine ca SUA intentioneaza sa mentina cel putin 50 de baze in Irak "pe timp nedefinit", lucru care a iritat Iranul.

Oficialii americani au negat existenta unor astfel de planuri.