Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis marti dupa-amiaza o atentionare de fenomene periculoase imediate Cod rosu pentru raul Poganis si afluenti mici ai Barzavei, pe raza judetului Caras-Severin, valabila pana la ora 20.00, informeaza Agerpres.

Inundatii in Bocsa, Caras-SeverinFoto: Captura Youtube.com

Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele ore, a celor prognozate si propagarii se vor produce in continuare scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, cu efecte de inundatii locale, si cresteri rapide de debite si niveluri, cu depasiri importante ale Cotelor de Pericol, pe raul Poganis (la nivel local pe sector aferent S.H. Valeapai, Vornic) si alti afluenti mici ai Barzavei aferenti sectorului aval S.H. Moniom - amonte S.H. Gataia, in judetul Caras-Severin.

UPDATE 19.35 Caras-Severin: 12 localitati inundate, oameni evacuati, circulatie rutiera intrerupta

Un numar de 12 localitati au fost inundate, marti, in urma ploilor torentiale si a scurgerilor de pe versanti, situatiile cele mai grave fiind, in continuare, la Bocsa si Ramna, relateaza Agerpres.

"In orasul Bocsa au fost inundate peste o suta de locuinte si au fost evacuate circa 120 de persoane, cei mai multi fiind copii. Si la Ramna au fost evacuate aproximativ 150 de persoane, care s-au adapostit in caminul cultural. Avem un numar mare de forte din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, concentrate in zonele cu probleme. La nivelul institutiei noastre s-a operationalizat Grupa operativa si s-a suplimentat numarul de efective. In plus, in sprijinul nostru vor veni colegi de la ISU Dolj si ISU Mehedinti", a declarat Elena Tarla, purtator de cuvant al ISU "Semenic" al judetului Caras-Severin.

De asemenea, cartierul Terova din municipiul Resita este izolat la aceasta ora, deoarece drumul a fost rupt din cauza unei viituri. Mai multi oameni au fost adapostiti in curtea unei societati comerciale. In cea mai mare parte, ei au venit la ora 16.00 cu autobuzul de la lucru, la Resita, insa nici la aceasta ora nu pot pleca din cauza drumului rupt si a apei care vine cu mare viteza.

"In prima faza se actioneaza pentru salvarea persoanelor, pentru ca avem foarte multe apeluri, urmand ca mai apoi sa se actioneze pentru evacuarea apei", spune Elena Tarla.

Traficul rutier este intrerupt in continuare pe DN 58, Resita - Voiteg, in dreptul localitatii Bocsa.

Avertizarea hidrologica de tip Cod rosu este valabila, pe raul Poganis si afluentii mici ai Barzavei, pana la ora 20.00.

UPDATE 17.00 MAI a suplimentat efectivele in judetele afectate de inundatii

Ministerul Afacerilor Interne a suplimentat efectivele pentru situatii de urgenta care actioneaza in regiunile afectate de inundatii, mai multe forte si mijloace logistice fiind detasate in judetele Caras Severin, Timis, Bacau si Neamt din dispozitia ministrului Petre Toba.

Potrivit unui comunicat de presa al MAI, citat de Agerpres, pentru cresterea capacitatii de interventie, in sprijinul fortelor din teren, au fost dislocati suplimentar peste 150 de pompieri cu 39 de mijloace logistice si motopompe de mare capacitate.

"In conditiile prelungirii avertizarilor meteorologice de ploi si atentionarilor hidrologice, ministrul afacerilor interne, Petre Toba, a dispus desfasurarea unor manevre de forte prin detasarea de pompieri si mijloace de interventie din judetele fara probleme catre judetele afectate de inundatii", se arata in comunicat.

Astfel, in judetul Caras Severin au fost trimise in sprijin 2 motopompe de mare capacitate si 4 barci, in judetul Timis 8 motopompe, 2 autospeciale si un autocamion, in judetul Bacau - 16 motopompe de mare capacitate, iar in judetul Neamt - 6 motopompe de mare capacitate.

De asemenea, in judetele Caras Severin si Timis a fost crescuta capacitatea operationala, intreg personalul ISU fiind prezent la serviciu.

"De la ultima informare publica din aceasta dimineata, structurile pentru situatii de urgenta ale MAI au evacuat preventiv 120 de persoane din judetul Caras Severin, acestea fiind cazate in spatiile asigurate de autoritatile locale. In judetele afectate de inundatii, comitetele judetene pentru situatii de urgenta si autoritatile locale iau toate masurile necesare pentru sprijinirea comunitatilor. Ministrul Petre Toba a cerut prefectilor din aceste judete sa se asigure ca populatia nu este expusa unor situatii de risc si sa solicite de indata resurse suplimentare de interventie acolo unde situatia o impune", se mai precizeaza in comunicatul MAI.

UPDATE 15.50 Caras-Severin: Drumul National Resita - Voiteg inchis din cauza acumularilor de apa

Drumul National 58 B, intre Resita si Voiteg, a fost inchis circulatiei pe raza localitatii Bocsa, din cauza acumularilor de apa de pe carosabil, iar care soferii care vor sa ajunga la Timisoara sunt nevoiti sa utilizeze alte rute.

Aceleasi probleme se inregistreaza si pe DN58 A, intre Soceni si Lugoj, politistii recomandand utilizarea variantei Resita - Caransebes - Lugoj - Timisoara.

Alba: Drum judetean care face legatura cu Marginimea Sibiului, afectat de precipitatiile abundente

Drumul Judetean (DJ) 106 E, care face legatura intre Alba si Sibiu prin Marginime, a fost afectat marti in apropiere de localitatea Dobra, comuna Sugag, in urma unor alunecari de teren cauzate de precipitatiile abundente.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Alba, Ion Dumitrel, care s-a deplasat in zona impreuna cu primarul comunei Sugag, a declarat pentru Agerpres ca localnicii au povestit ca a plouat torential, antrenand resturi de pe versanti. Drumul a fost acoperit partial cu pamant in doua locuri, pe o lungime totala de aproape 20 de metri, a precizat Dumitrel.

Potrivit acestuia, urmeaza sa se intervina pentru degajarea carosabilului, in prezent traficul rutier desfasurandu-se pe un singur sens de mers in zonele afectate.

Si in urma cu doi ani a mai avut loc o alunecare de teren pe acest tronson de drum, cauzata tot de precipitatiile abundente.

DJ 106 E a fost modernizat cu fonduri europene, in valoare de peste 22 de milioane de lei, pe tronsonul Jina-Sugag, in lungime de zece kilometri. Dintre acestia, 5,7 kilometri se afla pe teritoriul judetului Sibiu, iar 4,3 pe cel al judetului Alba. Drumul face legatura cu Transalpina. Lucrarile de modernizare si reabilitare au debutat in 2009 si au fost finalizate trei ani mai tarziu. Pentru realizarea acestui proiect a fost semnat un acord de parteneriat intre cele doua consilii judetene, din Alba si Sibiu.