Alexandru Tomescu, castigatorul concursului organizat in cadrul Festivalului International "George Enescu" pentru atribuirea viorii Stradivarius, a intrat, vineri, in posesia instrumentului.

Violonistul va susţine primul său concert pe celebrul instrument cel mai probabil săptămâna viitoare, la Timişoara, în cadrul turneului Romanian Piano Trio, şi intenţionează să scoată şi un CD dedicat instrumentului, relateaza NewsIn. Violonistul a primit vioara prin contract, pe o perioadă de cinci ani, după ce a câştigat concursul organizat de Ministerul Culturii, în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu".

Vioara Stradivarius a fost cumparata de statul roman in 1956, pentru violonistul Ion Voicu, la pretul de circa 70.000 de franci elvetieni, insa ea a fost evaluata acum de Cezar Marin, singurul expert acreditat de MCC pentru clasarea unui asemenea bun, la suma de 1,2 milioane de dolari. Instrumentul, cedat MCC in luna martie de catre familia Voicu, a fost transportat imediat la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR).

Pe 7 septembrie, violonistul Alexandru Tomescu a castigat un concurs organizat de MCC pentru darea in folosinta a instrumentului. Instrumentul va fi păstrat într-un loc unde va avea pază permanentă, iar Tomescu va avea la dispoziţie o cameră în care să studieze în fiecare zi. Vioara a fost asigurată la valoarea de 1,2 milioane de dolari, iar prima de asigurare se cifrează la 8.100 de dolari anual