Sase romani au murit si doi au fost raniti, in urma unui accident rutier produs pe o autostrada din Italia, informeaza Directia Comunicare si Purtator de Cuvant a MAE, intr-un comunicat citat de Agerpres.

UPDATE MAE: Unul dintre raniti, supus unor interventii chirurgicale de urgenta

Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca unul dintre romanii raniti sambata in accidentul rutier din Italia este grav ranit, fiind supus unor interventii chirurgicale de urgenta, iar celalalt roman ranit are fracturi multiple si i se acorda ingrijiri medicale.

"In continuarea demersurilor de urgenta initiate de Ambasada Romaniei la Roma, in urma tragicului eveniment rutier survenit in dimineata acestei zile pe autostrada A1, in apropiere de Roma, comunicam urmatoarele: prima echipa consulara a identificat spitalul unde se afla unul dintre cei doi cetateni romani, care este ranit grav. Conform informatiilor transmise de medicii curanti, acesta se afla in sala de operatie, fiind supus unor interventii chirurgicale de urgenta, prognosticul medicilor fiind rezervat asupra sanselor de supravietuire. Echipa consulara ramane in contact cu reprezentantii spitalului in care se afla internat cetateanul roman", se arata intr-un comunicat de presa al MAE, citat de Agerpres.

O a doua echipa consulara s-a deplasat la cel de-al doilea spital unde se afla celalalt cetatean roman ranit, soferul autovehiculului. Acesta are fracturi multiple si i se acorda ingrijiri medicale. Din cauza socului produs, soferul nu a putut oferi, deocamdata, elemente suplimentare asupra producerii accidentului.

Potrivit MAE, in paralel cu demersurile initiate, Ambasada Romaniei la Roma mentine legatura cu politia italiana care gestioneaza cazul si, totodata, cu autoritatile judiciare italiene, pentru actualizarea informatiilor si este pregatita sa acorde asistenta consulara familiilor victimelor.

Pe autostrada A1, intre localitatile Collefero si Valmontone, in cursul diminetii de sambata s-a produs o coliziune intre doua autovehicule in care se aflau cetateni romani si prezumtivi cetateni marocani.

Consulul Ambasadei Romaniei la Roma s-a deplasat la fata locului. In urma interventiei consulului pe langa autoritatile italiene competente, pana in prezent informatiile sunt ca cinci cetateni romani adulti au murit pe loc, un minor, tot cetatean roman, a decedat la spitalul din Tivoli, iar doi cetateni romani au fost raniti, fiind transportati la doua spitale diferite. Acestia s-au aflat intr-un microbuz.

In celalalt autovehicul, tot microbuz, se aflau sase persoane, prezumtivi cetateni marocani.

MAE precizeaza ca, in prezent, consulul Romaniei continua sa mentina legatura permanenta cu reprezentantii politiei italiene, in vederea obtinerii unor informatii suplimentare, precum si pentru a intra in posesia detaliilor privind identitatile certe ale tuturor victimelor, o echipa consulara aflandu-se in drum spre cele doua spitale unde se afla cei doi cetateni raniti.

La nivelul Ambasadei Romaniei la Roma s-a constituit o echipa consulara care gestioneaza cazul, fiind declansate toate demersurile legale de obtinere a unor informatii suplimentare, precum si in vederea acordarii asistentei consulare familiilor cetatenilor romani decedati si raniti.

Directia Informare si Relatii Publice a MAI a comunicat sambata ca vicepremierul Gabriel Oprea a solicitat atat atasatului de afaceri interne, cat si autoritatilor consulare ale MAE din Italia sa acorde asistenta cetatenilor romani raniti in accident, cat si familiilor celor decedati, care urmeaza a fi anuntate, conform procedurilor in astfel de cazuri.