Creatoarea de moda Adina Buzatu este vizata de procurori intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani instrumentat de DIICOT si IGPR, au declarat, luni, pentru Agerpres, surse judiciare.

Procurorii DIICOT si ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate au efectuat, luni, 65 perchezitii domiciliare in Bucuresti, dar si in alte judete ale tarii, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unei grupari formata din 20 de persoane, specializata in infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani.

In Capitala, perchezitiile au avut loc si la Rin Grand Hotel, acolo unde isi desfasurau activitatea patru firme, suspectate de anchetatori de evaziune fiscala, au precizat sursele citate.

Printre acestea este si firma creatoarei de moda Adina Buzatu. Ea ar urma sa fie adusa la sediul DIICOT pentru audieri.

In urma perchezitiilor, politistii DCCO au ridicat de la sediul firmelor mai multe documente.

Potrivit anchetatorilor, prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este de aproximativ 100 milioane lei, procurorii instituind masuri asiguratorii in vederea recuperarii prejudiciului.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii gruparii au creat un circuit financiar prin care 120 de societati comerciale au inregistrat in contabilitate facturi fictive, beneficiind de reduceri importante de impozit pe profit si TVA, ca urmare a interpunerii frauduloase in activitatea comerciala derulata, a unui numar de 30 de firme fantoma.

Astfel, o parte din membrii gruparii deschideau conturi personale si acceptau ca sumele provenite din infractiuni sa fie transferate in conturile respective, acestea fiind retrase ulterior si predate altor membrii ai grupului, fiind astfel ascunsa originea ilicita a sumelor.

Ulterior, o parte dintre societatile comerciale de tip fantoma erau radiate in scopul ascunderii originii activitatilor infractionale si in acelasi timp fie erau infiintate societati de tip fantoma, noi, fie erau cesionate parti sociale ale unor societati comerciale deja infiintate care erau transformate apoi in societati comerciale de tip fantoma.

La sediul DIICOT - Structura Centrala vor fi audiate 20 de persoane, urmand a fi dispuse masuri legale.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii, iar actiunea a fost realizata cu sprijinul Jandarmeriei Romane