​Lansarea primului zbor Starliner cu echipaj uman al Boeing către Stația Spațială Internațională (ISS) se va produce pe data 6 mai, în ceea ce va fi un moment istoric, pentru că au fost o mulțime de probleme și de amânări cu acest vehicul spațial.

Capsula Boeing StarlinerFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

NASA are mare nevoie de o capsulă de rezervă pentru a transporta astronauți la SSI, în afară de capsulele SpaceX Crew Dragon care au funcționat excelent. Boeing ar fi trebuit să fie acea soluție, dar problemele tehnice s-au ținut lanț și nu a putut fi realizată lansarea nici în vara lui 2023.

Capsula Boeing Starliner a zburat de două ori fără echipaj uman, iar acum va avea la bord doi astronauți și va fi lansată cu racheta Atlas V de la Cape Canaveral Space Force Station (Florida).

Va fi prima lansare a unui echipaj uman cu racheta Altas V, construită de United Launch Alliance, care este un joint-venture format în 2006 de giganții Lockheed Martin Space și Boeing Defense, Space & Security.

„Suntem într-un moment istoric. Suntem în epoca de aur a explorărilor spațiale”, a spus Bill Nelson, administratorul NASA.

După eșecuri și amânări, compania Boeing a reușit în cele din urmă să ajungă pentru prima dată pe ISS în mai 2022 - fără echipaj la bord. Primul zbor fusese în 2019 dar, din cauza unor probleme, capsula nu a ajuns la SSI.

Contractele pentru zborurile spre SSI au fost acordate în 2014 de NASA companiilor Boeing și SpaceX, iar atunci se credea că Boeing va fi de bază, iar în 2016 „calendarul” oficial de lansări NASA încă indica Boeing ca fiind favorită.

Amânările au fost așa de dese și probleme tehnice așa de greu de rezolvat, încât în 2020 a fost foarte clar că SpaceX este singura companie care a dezvoltat o capsulă viabilă.

Surse: CNN, space.com