Libia va fi eliberata curand de fortele colonelului Muammar Gaddafi, iar dictatorul nu va avea incotro si va trebui sa plece, a declarat luni Ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, in cadrul unei emisiuni televizate, informeaza AFP.

"Cred ca situatia din Libia va fi rezolvata in scurt timp", a declarat seful diplomatiei italiene pentru postul de televiziune La7.

"Rezolutia ONU nu spune nimic despre o cadere violenta a regimului, insa inlaturarea lui Gaddafi este o conditie esentiala, nescrisa. Gaddafi trebuie sa plece! Cred ca Uniunea Africana poate face o propunere utila, care l-ar forta pe Gaddafi sa renunte la putere", a mai spus Frattini.

Intrebat despre video-conferinta referitoare la interventia din Libia, care a avut loc intre presedintele francez Nicolas Sarkozy, omologul sau american Barack Obama, premierul britanic David Cameron si cancelarul german Angela Merkel si la care Silvio Berlusconi nu a participat, Frattini a declarat ca Italia nu sufera de "sindromul excluderii".

"Ei nu decid nimic", a declarat seful diplomatiei italiene, adaugand ca Italia are comanda operatiunilor navale, intrucat gazduieste sediul general al NATO.