Compania nationala de electricitate japoneza TEPCO a anuntat implementarea unui plan de rationalizare a curentului electric. De la infiintarea TEPCO in anul 1951 nu s-a introdus niciodata o asemenea masura, informeaza NHK.

Presedintele TEPCO Masataka Shimizu a declarat ca doua centrale nucleare si cinci centrale termice din regiunile Tohoku si Kanto au fost oprite. Pentru ziua de duminica nu au fost probleme in asigurarea necesarului de electricitate, insa potrivit lui Masataka Shimizu, luni cand mediul de afaceri va relua lucru, va fi imposibil de asigurat curentul electric necesar. El a adaugat ca in intervalul orar 18-19 nu se va putea oferi mai mult de 30% din totalul necesar.

Programul de economisire a curentului electric va incepe de luni 14 martie cu intreruperi controlate in intervalul orar 6:20 - 22:00. Curentul va fi oprit prin rotatie in cinci zone deservite de TEPCO. Programul de rationalizare va ramane in functiune pana la sfarsitul lunii aprilie, desi centralele termice isi vor relua activitate in cel mult doua saptamani.