„Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să învingă” în războiul împotriva Rusiei, cu condiția ca Occidentul să își respecte promisiunile de a furniza mai multe arme, a declarat joi șeful NATO, potrivit AFP.

Aparatori ucraineni la AvdiivkaFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

„În ultimele luni, aliații din NATO nu au oferit sprijinul” pe care îl promiseseră, a deplâns Jens Stoltenberg într-un discurs rostit în cadrul unei ceremonii de decernare de premii la Berlin privind legăturile transatlantice.

„Dar nu este prea târziu pentru ca Ucraina să învingă, pentru că un sprijin mai puternic este pe drum”, a adăugat secretarul general al Alianței.

„Acum este responsabilitatea noastră să transformăm angajamentele (recente ale Occidentului) în livrări reale de arme și muniții, și să facem acest lucru rapid”, a mai spus el.

Vinerea trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski îndemnase NATO să livreze cât mai repede posibil arme Ucrainei, care „nu mai poate aștepta” în fața presiunilor rusești. Aliații au promis că își vor spori sprijinul.

Ucraina a suferit eșecuri pe câmpul de luptă, în parte din cauza incapacității aliaților săi de a-și respecta promisiunile de ajutor, în timp ce un proiect de lege pentru creșterea sprijinului SUA a fost mult timp blocat de dispute politice.

Atac la China

Cu toate acestea, Stoltenberg a salutat aprobarea de către Congres a unui vast plan de asistență militară a SUA pentru Ucraina, în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, precum și angajamentele similare luate de alte țări, inclusiv Marea Britanie, Germania și Olanda.

Stoltenberg a atacat, de asemenea, China, acuzând-o că „sprijină economia de război a Rusiei” prin împărtășirea de tehnologie de ultimă generație care poate fi folosită pentru a produce rachete, tancuri și avioane.

„China spune că dorește relații bune cu Occidentul. În același timp, Beijingul continuă să alimenteze cel mai mare conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a declarat el.