Guvernatorul regiunii Transbaikal, Alexander Osipov, a postat pe rețelele de socializare, iar apoi a șters mesajul, o ilustrație de pe coperta revistei poloneze Wprost dedicată Crăciunului în Ucraina, potrivit publicației independente Meduza.

Pom de Crăciun în orașul ucrainean Mariupol, ocupat de rușiFoto: AP / AP / Profimedia

Ilustrația, desenată de artistul polonez Pawel Kuczynski, înfățișează o masă lângă un pom de Crăciun, la care stau o femeie tristă și doi copii.

Micuții par că se roagă, iar femeia servește mâncarea. De asemenea, la masă există un scaun gol, cu o farfurie goală. Cealaltă parte a mesei se transformă într-un șanț, în care stau doi soldați, care mănâncă și ei.

Revista nu face referire directă la vreuna din armate, dar conține un articol cu o poveste despre Yelizaveta, văduva unui soldat ucrainean căzut la datorie, care va avea un loc gol la masa de Crăciun.

În dimineața zilei de 24 decembrie, Alexander Osipov, guvernatorul Transbaikaliei, a postat această ilustrație pe rețelele de socializare, comentând: „Băieți, iată o imagine genială”

Ulterior, Osipov a șters postarea. El a spus că a văzut imaginea de la scriitorul rus Zakhar Prilepin și a șters-o după ce „a aflat că nu a fost publicată prima dată de noi", adică de ruși.

„Dar mesajul nostru principal este că suntem una cu militarii noștri și că legătura noastră este de nezdruncinat", a explicat guvernatorul rus.

Zakhar Prilepin, care susține activ războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a publicat ilustrația în dimineața zilei de 23 decembrie cu comentariul "Amintiți-vă și credeți".

Logo-ul revistei, plasat în partea de sus a copertei, pare să fi fost acoperit în această postarea scriitorului rus.