Întrebat marți de CNN cât de probabil este ca Putin să folosească o armă nucleară tactică, președintele Biden a răspuns: „Ei bine, nu cred că o va face”. Dar, în contextul ofensivei ucrainene, posibilitatea nu mai poate fi exclusă.

Submarinul nuclear rusesc BelgorodFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ce este o armă nucleară „tactică”?

Sunt în general definite ca „arme non-strategice”, spre deosebire de cele strategice, pe care armata americană le definește ca vizând „capacitatea și voința inamicului de a declanșa un război”.

Sunt destinate să îndeplinească scopuri militare mai limitate și imediate. Termenul „tactic” descrie mai ales arme cu putere distructivă redusă – cantitatea de energie eliberată în explozie.

Pot fi montate pe rachete, lansate din aer sau chiar în obuze pentru distanțe relativ scurte, nu prin rachete balistice care pot călători mii de kilometri pentru a lovi ținte de pe alte continente.

Ca putere explozivă, o armă tactică poate fi de la o fracțiune de kilotonă până la 50 kt. O kilotonă este echivalentă cu 1.000 de tone de TNT.

Cine le are?

Multe din puterile nucleare ale lumii au arme care pot fi folosite în teatrul de operațiuni.

Rusia are între 1.000 și 2.000 de arme nucleare tactice în arsenal, conform unui raport din martie de la US Congressional Service.

Putin, care comandă cea mai mare putere nucleară din lume, a avertizat repetat Occidentul că un atac asupra Rusiei poate provoca un răspuns nuclear. El a spus că SUA au creat „un precedent” când au aruncat două bombe atomice peste orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki în 1945.

Statele Unite au aproximativ 230 de arme nucleare non-strategice, inclusiv cele 100 de bombe B61 stocate aeropurtat în Europa.

Coreea de Nord a derulat și ea în această săptămână un val de teste cu rachete, declarând că simulează un bombardament cu arme nucleare tactice asupra Coreei de Sud. Experții cred că, dacă va relua testele nucleare, Coreea de Nord va dezvolta arme mai mici, destinate câmpului de lupte.

Vor fi folosite în Ucraina?

Biden a exprimat dubii că Putin va utiliza arme nucleare, dar menționase anterior că și folosirea unora mai mici ar putea scăpa de sub control. „Nu cred că ar putea exista vreo idee de a utiliza o armă nucleară tactică și care să nu se sfârșească în Armageddon”, a spus el.

Iar cum Rusia se clatină pe fronturile din Ucraina, posibilitatea – odată de negândit – de a fi folosite arme nucleare tactice este acum în ascensiune.

Nouă țări dețineau în jur de 12.700 de focoase nucleare la începutul lui 2022, conform estimărilor Federației Americane a Oamenilor de Știință.

Deși Rusia și SUA au dezarmat mii din focoasele retrase, ele tot mai dețin 90% din totalul mondial (peste 11.300). Urmează China cu 350, Franța cu 290, Regatul Unit cu 225, Pakistan cu 165, India cu 160, Israel cu 90 și Coreea de Nord cu 20. Africa de Sud le-a dezafectat voluntar în 1989.

Armele nucleare tactice nu au făcut parte din scenariile strategice după sfârșitul Războiului Rece în 1991. Multe din calculele pentru cum ar răspunde Rusia și SUA la utilizarea de arme nucleare au originea în Războiul Rece și delicatul Echilibru al Terorii, care a menținut lumea în siguranță - dar și în teamă, după cum spun analiștii.

Iar dacă Putin nu poate ieși din acest război fără să aibă ceva care să semene cu o victorie, ei mai spun că sporesc șansele ca Rusia să apeleze la statutul său de putere nucleară.

Surse: Al Jazeera, Reuters