Un tribunal din Moscova a dispus miercuri arestarea pentru două luni a unui avocat acuzat de "răspândirea de informații false" despre acțiunile armatei ruse în Ucraina, acuzații care l-ar putea trimite la închisoare pentru 10 ani, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dmitri Talantov a fost arestat marți, iar locuința sa a fost percheziționată în Izhevsk, în regiunea Udmurtia, la aproximativ 1.300 de kilometri est de Moscova.

El a fost acuzat de "diseminarea de informații false" despre forțele armate ruse, o infracțiune introdusă la începutul lunii martie pentru a reduce la tăcere criticile la adresa ofensivei din Ucraina.

Miercuri, tribunalul Cheriomushkinsky din Moscova "a ordonat ca Talantov să fie reținut până la 21 august 2022", a declarat o purtătoare de cuvânt a tribunalului, citată de Interfax.

Anchetatorii spun că acesta a postat în aprilie pe pagina sa de Facebook un mesaj ilegal despre acțiunile trupelor rusești în orașele ucrainene Bucha, Irpin, Harkiv și Mariupol.

În cazul său, este acuzat că a acționat cu "ură". El riscă 10 ani de închisoare.

Dmitri Talantov este președintele Camerei Avocaților din regiunea Udmurtia. Din august 2021, el a fost, de asemenea, unul dintre avocații jurnalistului Ivan Safronov, încarcerat, care este judecat în prezent pentru înaltă trădare.

Într-o declarație, ONG-ul Comisia Internațională a Juriștilor (CIJ) a denunțat "detenția arbitrară" a lui Talantov și a cerut eliberarea sa imediată.

Zeci de persoane care au criticat public conflictul din Ucraina au fost urmărite penal în Rusia. Cei mai mulți au fost amendați, dar alții riscă pedepse grele cu închisoarea.