Crucișătorul Moskva, nava amiral a Rusiei, zace azi în adâncurile Mării Negre. Ucraina susține că a lovit Moskva cu rachete, ceea ce a dus la scufundarea acesteia. Rusia a insistat că motivul scufundării a fost un incendiu. Vineri, Statele Unite au susținut versiunea Ucrainei, un oficial de rang înalt din domeniul apărării afirmând că acestea consideră că două rachete ucrainene Neptun au lovit nava de război rusă în Marea Neagră.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dar ce înseamnă pierderea navei Moskva pentru efortul de război al Rusiei?

Cel mai mare efect poate fi asupra moralului rusesc. În calitate de navă amiral a flotei rusești din Marea Neagră, Moskva a fost unul dintre cele mai vizibile atuuri ale sale în războiul din Ucraina. Deși Moscova gestionează cu atenție știrile despre război în Rusia, va fi greu de ascuns absența bruscă a unei nave atât de mari.

Iar pierderea sa va ridica îndoieli cu privire la capacitățile de luptă ale Rusiei, indiferent dacă aceasta s-a datorat unei acțiuni inamice sau unui accident.

"Ambele explicații pentru scufundarea navei Moskva indică posibile deficiențe rusești - fie o apărare aeriană slabă, fie proceduri de siguranță și control al avariilor incredibil de laxe pe nava amiral a Flotei Mării Negre", au scris analiștii Mason Clark, Kateryna Stepanenko și George Barros de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Carl Schuster, un fost căpitan al Marinei americane, a declarat că îndoielile au ajuns până la Kremlin.

"Ridică întrebări cu privire la competența navală la 10 ani după ce (președintele rus Vladimir) Putin a anunțat că va restabili capacitățile, moralul și profesionalismul marinei", a declarat Schuster.

"Se pare că nu a fost capabil să își respecte niciuna dintre promisiunile făcute pentru niciunul dintre serviciile militare rusești", a mai spus Schuster, menționând că Rusia a suferit eșecuri și pe uscat.

Însă analiștii sunt împărțiți în ceea ce privește impactul pe care îl va avea scufundarea asupra invaziei rusești.

Analiștii de la ISW o consideră o lovitură relativ minoră, spunând că nava a fost folosită în principal pentru lovituri cu rachete de croazieră asupra centrelor logistice și aerodromurilor ucrainene. Rusia are sisteme terestre și avioane de atac care pot face același lucru, au spus ei.

Cu toate acestea, ei au adăugat că, dacă într-adevăr o rachetă ucraineană a fost cea care a dus la scufundare, marina rusă va trebui să își regândească operațiunile, eventual să mute navele mai departe de teritoriul ucrainean și să își ajusteze apărarea aeriană.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că principala misiune a navei Moskva a fost apărarea aeriană a forțelor rusești din Marea Neagră.

"Va avea un impact asupra acestei capacități, cu siguranță pe termen scurt", a declarat Kirby reporterilor.