​Soția lui Viktor Medvedciuk, unul dintre principalii aliați ai președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, a declarat vineri că a soțul său a fost bătut de serviciile de securitate ucrainene în timp ce era interogat după ce a fost capturat, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

La o conferință de presă la Moscova, soția lui Viktor Medvedciuk, Oksana Marchenko, a declarat că una dintre cele două fotografii publicate de Ucraina în această săptămână arată că acesta a fost bătut.

Reuters nu a putut confirma acest lucru în mod independent și nici serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, nici Kremlinul nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta.

Miercuri, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat: „Monștrii aceia care se numesc autorități ucrainene spun că vor să scoată cu bătaia o mărturie de la Viktor Medvedciuk, „rapid și corect”, să-l condamne și apoi să facă schimb de prizonieri”.

SBU a anunțat marți că l-a arestat pe Medvedciuk, care pledează de mult timp pentru relații mai strânse cu Rusia și este liderul partidului Platforma de opoziție - Pentru viață. Partidul este cel mai mare partid de opoziție din Ucraina.

O fotografie cu el în cătușe a fost publicată pe contul oficial de Telegram al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, iar o alta a fost postată de SBU pe Facebook.

Afișând cele două fotografii, Oksana Marchenko a spus că una a fost făcută înainte de a fi interogat și nu avea niciun semn de rănire. O a doua imagine, despre care ea a spus că fusese făcută în timpul interogatoriului său, îl arăta cu părul peste frunte.

"Avea o mare vânătaie și urme pe care au încercat să le ascundă cu părul lui. Nu există nicio îndoială că a fost bătut în primele ore după arestare", a spus ea.

Acea fotografie arată ceea ce ar putea fi un semn pe fruntea lui sub firele de păr, deși Reuters nu a putut determina ce l-a cauzat.

La trei zile după ce Rusia a intrat în Ucraina pe 24 februarie, Ucraina a declarat că Medvedciuk a scăpat din arestul la domiciliu. El fusese plasat în arest la domiciliu în mai 2021 și acuzat de înaltă trădare și, ulterior, de sprijinire a terorismului.

Medvedciuk, care spune că Putin este nașul fiicei sale, a negat faptele.

Șeful SBU a declarat miercuri că pro-rusul plănuise să evadeze din Ucraina trecând în secret în regiunea separatistă Transnistria a Moldovei, dar că planul său a fost dejucat.

Marchenko a spus că vrea să știe unde se află soțul ei, ca acesta să fie protejat de abuz și să i se acorde îngrijire medicală și acces la avocatul său.

Zelenski a propus ca Medvedciuk să facă parte dintr-un schimb de prizonieri cu forțele ruse. Rusia a respins miercuri această propunere avertizând că cei care îl țin captiv ar putea fi reținuți în curând ei înșiși.

Cine este Victor Medvedciuk

Medvedchuk, care a fost ținut în arest la domiciliu din mai 2021, a fost vizat inițial de acuzații de trădare într-un caz care a crescut tensiunile dintre Moscova și Kiev. În octombrie, procurorii au anunțat că el este acuzat și de colaborare pentru finanțarea forțelor separatiste susținute de Rusia în estul Ucrainei.

Renat Kuzmin, fost procuror general ucrainean și aliat al lui Medvedchuk, a scris pe Telegram că, pe 10 ianuarie 2022, un tribunal districtual a prelungit arestul la domiciliu al lui Medvedchuk pentru încă 60 de zile.

Viktor Medvedchuk avea a 12-a cea mai mare avere în Ucraina în 2021 cu 620 de milioane de dolari conform revistei Forbes și spune că președintele rus Vladimir Putin este nașul fiicei sale.

El este fondatorul partidului pro-rus "Platforma de opoziţie-Pentru viaţă", care avea aproximativ treizeci de deputaţi în parlamentul ucrainean înainte de a fi interzis în martie, după invazia rusă.

Medvedchuk a fost sancționat de SUA în 2014 „pentru că a amenințat pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea sau integritatea teritorială a Ucrainei și pentru subminarea instituțiilor și proceselor democratice ale Ucrainei”.

Dar bogatul om de afaceri a fost și un intermediar pentru Moscova și Kiev după izbucnirea conflictului din Donbas în 2014, valorificând legăturile sale personale cu Putin, notează CNN. Într-un interviu din 2019 cu regizorul Oliver Stone, Putin a recunoscut că este nașul fiicei lui Medvedchuk.

„Nu aș spune că suntem foarte apropiați, dar ne cunoaștem bine”, a spus Putin. „El a fost șeful de cabinet al fostului președinte al Ucrainei Leonid Kucima și tocmai în această calitate mi-a cerut să iau parte la botezul fiicei sale. Conform tradiției ortodoxe ruse, nu poți refuza o astfel de cerere”.