Decizând să intre în război cu Ucraina, Vladimir Putin „și-a scurtat în mod clar timpul la putere”, a spus Leonid Volkov, un apropiat al lui Alexei Navalnîi, principalul opozant al președintelui rus.

Leonid VolkovFoto: John MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Prin invadarea Ucrainei, „Putin a redus în mod clar probabilitatea scenariului că el rămâne la Kremlin până la moarte... așa cum a intenționat”, a spus Volkov într-un interviu acordat AFP.

Pentru el, președintele rus „a făcut o greșeală de calcul” lansându-și trupele împotriva țării vecine pe 24 februarie, iar această invazie este sortită eșecului.

Volkov recunoaște că „Putin reușește bine să-și vândă propaganda” și să justifice invazia în ochii unei largi părți a populației ruse care nu are altă sursă de informare decât televiziunea de stat.

Dar insistă Volkov, elitele ruse „se împacă greu cu dezastrul economic, cu pierderile (umane), cu restricțiile și cu sancțiunile. Vor începe să se gândească la o schimbare de regim sau la o schimbare de sistem”.

Comunitatea internațională „ar trebui să ajungă la intimii lui Putin și să le ofere garanții de securitate dacă decid să-l abandoneze”, sfătuiește acest informatician, care a fost nevoit să părăsească Rusia când Alexei Navalnîi tocmai a fost condamnat la nouă ani de detenție într-un colonie cu condiții drastice.

„Sunt convins că odată ce Putin va pleca, indiferent de motiv, Alexei va fi eliberat din închisoare”, explică Volkov.

Pentru el, ultimul verdict împotriva lui Alexei Navalnîi „nu înseamnă nimic”.

"Navalnîi este prizonierul politic personal al lui Putin, iar toate aceste subtilități juridice nu au nicio semnificație. Numai Putin poate decide dacă îl ține în închisoare sau îl eliberează", a spus bărbatul care se vede "ca una dintre țintele principale" ale Kremlinului.

El locuiește în afara Rusiei pentru a scăpa de urmărire penală și pentru a continua să conducă organizația înființată de Navalnîi.

„Încerc să duc o viață normală, pentru că nu te poți proteja cu adevărat de lucruri precum Novichok”, spune el, arătând spre ceașca lui de ceai. „A trăi în frică ar fi contraproductiv”.