Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) si BSA | The Software Alliance (BSA) anunta un nou proiect in cadrul parteneriatului lansat in 2011. Aflat la prima editie, festivalul "Ars Praeventiva" isi propune sa creasca nivelul de siguranta a elevilor in utilizarea calculatorului si a comunicatiilor electronice, provocandu-i sa se implice creativ in elaborarea unor piese de teatru cu mesaj preventiv si sa le transpuna pe scena in spectacole destinate propriilor colegi. Anul acesta, IGPR si BSA le propun liceenilor sa creeze scenarii in jurul temei utilizarea in siguranta a calculatorului si a comunicatiilor electronice de catre tineri", urmand ca viitoarele editii sa abordeze alte domenii de interes pentru tineri. Organizatorii isi propun sa extinda proiectul la nivel national in urmatorii ani.

Foto:

Initiativa urmareste prevenirea delincventei juvenile si a victimizarii minorilor, domeniu care reprezinta o prioritate pentru Politia Romana. Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii, co-organizator al festivalului care incepe azi, are o experienta bogata in derularea de proiecte si campanii centrate pe informarea minorilor pentru evitarea comportamentelor delictuale, dar si pentru adoptarea unor masuri de autoprotectie. Cele mai bune rezultate au fost inregistrate dupa actiuni in care mesajele preventive au fost transmise prin metode atractive, interactive si cu puternic impact vizual. Tocmai de aceea, festivalul de teatru "Ars Preventiva" implica un numar mare de tineri care au libertatea de a alege mesajele si forma in care sunt transmise recomandarile specialistilor in prevenirea criminalitatii, explorandu-si, in acelasi timp, inclinatiile artistice spre domenii ca scenaristica sau actoria.

Magda Popescu, BSA Outside Counsel: "Ne bucuram sa fim alaturi de Politia Romana si de partenerii nostri in aceasta initiativa. BSA are printre activitatile sale promovarea unui univers online sigur si legal, educarea publicului in general cu privire la riscurile antrenate de utilizarea de software pirat sau din surse neautorizate. Acest festival da deopotriva tinerilor din liceele bucurestene ocazia de a-si manifesta creativitatea si de a afla mai multe despre riscurile pe care utilizarea tehnologiei le poate implica."

Festivalul este conceput in trei etape. Intr-o prima faza, liceenii sunt invitati sa inscrie propuneri de scenarii pana la data de 10 octombrie 2013, acestea urmand sa fie evaluate de catre un juriu format din reprezentanti ai Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, ai IGPR, BSA si ai partenerilor si prezidat de domnul Mihai Malaimare. Cele mai bune 10 scenarii vor fi premiate pe data de 15 februarie 2014 si vor fi puse in scena in a doua etapa a competitiei, desfasurata in perioada 01 februarie-24 mai 2013, cand trupele de teatru din liceele bucurestene vor pune in scena cate unul din cele 10 scenarii castigatoare ale etapei precedente. In urma acestei etape intermediare, vor fi selectate 10 trupe liceale, care vor intra in a treia si ultima etapa, derulata in perioada 31 mai - 1 iunie 2014 si finalizata cu premierea celor mai bune trei trupe de teatru.

Mai multe informatii despre modul de organizare a concursurilor, tematica si recomandarile specialistilor, formularele de inscriere si calendarul de desfasurare sunt disponibile pe site-ul www.softwareculicenta.ro, in sectiunea dedicata acestei initiative.

Citat reprezentant IGPR

"In legatura cu existenta sa, fiecare om sau comunitate poate alege sa confrunte ori sa o nege o suma de adevaruri: nu sunt posibile libertatea fara responsabilitate, uzul fara masura, relationarea fara reguli. Nicio noua frontiera ori etapa de viata nu promit eliberarea de sub aceste necesitati, chiar daca spatiul virtual si adolescenta par sa contina o asemenea promisiune. Festivalul de teatru Ars Praeventiva ne dorim sa fie o asemenea lectie pe care tinerii ce au descoperit mai devreme adevarurile de care vorbim sa o predea colegilor si prietenilor lor."

Festivalul ARS PRAEVENTIVA, editia 2013-2014, este organizat de catre Inspectoratul General al Politiei Romane, prin Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii si BSA | The Software Alliance. Partenerii proiectului sunt Teatrul "Masca", Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Microsoft Romania, Oficiul Roman Pentru Drepturile de Autor, Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC), Palatul National al Copiilor, Televiziunea Romana (partener media) si platforma de stiri online Hotnews (partener media).

Despre Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR)

Inspectoratul General al Politiei Romane (www.politiaromana.ro), in baza prevederilor Legii nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, cu modificarile si completarile ulterioare intreprinde, prin structurile sale specializate, masuri specifice pentru prevenirea si combaterea delincventei juvenile si a victimizarii minorilor.

Contact:

Inspectoratul General al Politiei Romane,

prevenire@politiaromana.ro

Despre BSA

BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) este principalul promotor al industriei de software la nivel mondial. Este o organizatie a unor companii de clasa mondiala care investesc anual miliarde de dolari pentru a crea solutii software ce contribuie la dezvoltarea economica si la imbunatatirea vietii moderne. Prin cooperarea cu autoritatile publice la nivel international, suportul acordat pentru asigurarea respectarii proprietatii intelectuale si prin activitatile educationale, BSA extinde orizonturile lumii digitale si construieste incredere in noile tehnologii pe care le promoveaza.