In urma unui control efectuat la Administratia Finantelor Publice (A.F.P.) Braila de catre inspectorii din cadrul Serviciului control fiscal persoane fizice s-a constatat ca Elena Cojanu a eliberat, in perioada 8 noiembrie 2002 - 25 martie 2003, pentru 37 de contribuabili 42 de chitante si avize de plata false.

Aceste documente atestau plata de taxe si impozite aferente veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, in valoare totala de 49.653.911 lei. Elena Cojanu era angajata in functia de inspector de specialitate la Serviciul gestiune registru contribuabili si declaratii fiscale din cadrul A.F.P. Braila.

In realitate, Elena Cojanu a incasat banii de la contribuabili sub pretextul ca le va achita darile la caserie. Insa nu a facut acest lucru, ba mai mult, a eliberat chitante false pentru a le crea contribuabililor convingerea ca isi va indeplini promisiunile facute.

Toata tarasenia s-a petrecut chiar in incinta Administratiei Finantelor Publice. Datorita aglomeratiei de la ghiseul "casierie", mai multi debitori, ale caror contracte de inchiriere erau tinute in evidenta de Elena Cojanu, au apelat la aceasta pentru a-i ajuta sa plateasca mai repede impozitul datorat.

Angajata i-a pacalit si le-a eliberat avize si chitante in fals cu stampila tringhiulara de la A.F.P. Braila. Din verificari s-a stabilit ca Elena Cojanu nu avea competenta sa incaseze astfel de taxe si impozite.

In cursul cercetarilor, inspectorul de specialitate la Serviciul gestiune registru contribuabili si declaratii fiscale a acoperit intreg prejudiciul, achitind sumele stabilite in sarcina contribuabililor. Cu toate acestea, Elena Cojanu a fost trimisa ieri in judecata pentru savirsirea infractiunilor de inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals.