In urma unui control declansat in ultima perioada la persoanele fizice autorizate, respectiv la avocati, notari, medici si alti liberi profesionisti, in legatura cu nivelul de plata al datoriilor la fondul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, s-a constatat ca cele mai mari datorii le au avocatii si notarii.

"Notarii si avocatii au platit aceasta contributie la nivelul unui salariu minim pe economie, desi veniturile lor erau cu mult mai mari, iar legea spune clar ca se plateste in functie de venit si nu in functie de ce vor ei sa declare.

Notarii cu datoriile cele mai mari sunt: Coste ªtefan cu 233 milioane lei, Pavel Corina 484 milioane lei, Barzu ªora 600 milioane lei, iar din randul avocatilor: Pitigoi Lucian 400 milioane, Aldea Maria 120 milioane", a declarat Liviu Drugus, purtatorul de cuvant al CJAS.

Notari cu foamea-n gat

In urma controalelor efectuate, absolut toti avocatii si notarii au fost gasiti datornici cu sume foarte mari. "Asiguratii trebuie sa stie ca o parte din lipsurile existente in sistem se datoreaza si faptului ca sunt si rau platnici. Acestia plateau 6,5 la suta din 2,5 milioane lei, salariul minim pe economie, adica mai putin decat un agricultor.

In urma verificarilor efectuate, s-a primit o scrisoare de protest la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate din partea Camerei Notarilor Publici semnata de patru avocati: Frost, Badarau, Lungu si Maximovici.

Acestia au contestat legalitatea controlului si calitatea noastra de agenti de control si de eventuala executare silita a lor si au invocat o interpretare interesata a Legii 150/ 2002 dupa care functioneaza sistemul sanitar din Romania la ora actuala. Daca ei nu vor plati ii vom actiona in instanta.

Noi am informat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Finantelor Publice in legatura cu aceasta situatie si asteptam si reactiile forurilor superioare si ale autoritatilor locale.

Conform situatiei veniturilor notarilor verificata la Directia Generala a Finantelor Publice Judetene Iasi, s-au constatat diferente flagrante intre venituri reale ale notarilor si avocatilor si ceea ce au declarat", a mai precizat Liviu Drugus, purtatorul de cuvint al CJAS.

Claudia STINGU