Rampa a costat 3 milioane de euro

Rampa ecologica de deseuri din localitatea Cristian, situata la 20 de kilometri de Sibiu, a fost inaugurata in luna martie a acestui an si este cea mai moderna constructie de acest fel din judet. Intregul proiect a necesitat din partea firmei brailene Tracon SRL, cea care o administreaza, o investitie totala de aproximativ 3 milioane de euro.

Incendiul a fost observat de lucratorii firmei Tracon SRL marti dupa-amiaza, in jurul orei 14. Pompierii militari sibieni, cat si Serviciul de Pompieri Civili din Cristian au fost sesizati imediat despre eveniment, ei ajungand la fata locului in cateva minute. Pana la urma, focul a fost stins cu utilajele proprii ale firmei Tracon, fara sa se inregistreze victime sau pagube materiale.

Firma care administreaza rampa, pasibila de amenda

Singurii care nu au fost anuntati au fost reprezentantii autoritatilor de Protectia Mediului din Sibiu, desi acest lucru era obligatoriu. Ei au fost surprinsi sa afle despre eveniment de la presa, dupa care au facut un control de verificare la rampa de la Cristian.

Reprezentantii firmei Tracon s-au motivat prin faptul ca incendiul a fost de mica amploare si ca a pornit datorita unui efect lentila. Cu alte cuvinte, razele soarelui s-au focalizat printr-o sticla aprinzand deseurile. Acest lucru i-a determinat sa considere ca nu mai este necesar sa anunte Mediul.

„Situatia este ciudata. Datorita faptului ca deseurile sunt compactate permanent, acestea nu ar trebui sa ia foc in conditii normale”, a declarat Dumitru Ungureanu, Directorul Agentiei Regionale de Protectia Mediului Sibiu. El mai explica ca ar fi trebuit sa afle imediat despre eveniment.

„Desi prin contract si prin lege erau obligati sa ne sesizeze, sunt surprins sa aflu ca nu au facut acest lucru. In acest domeniu, nu exista incidente minore. In continuare, vom lua legatura cu conducerea pompierilor, pentru verificari. Firma Tracon SRL este pasibila de o amenda pentru ca a omis sa ne anunte”, a mai declarat Ungureanu.

Reporterii Ziarului Obiectiv nu au reusit sa ia legatura cu administratorul gropii ecologice de la Cristian pana la incheierea editiei. La randul lor, contactati telefonic, membrii conducerii de la Braila ai firmei Tracon SRL, au declarat ca nu au fost informati cu privire la situatia creata la Cristian.