Primaria Cluj-Napoca a incercat atribuirea fara licitatie a unui contract de aproape 7 milioane de euro, pentru gestionarea iluminatului public din municipiu. Reprezentantii municipalitatii sustin ca licitatia a fost organizata in 1999, dar firma cu care se pregateau sa semneze contractul nu a participat la ea.

Primaria Cluj-Napoca nu a prezentat nici pana acum vreun document legat de licitatia din 1999 pentru atribuirea contractului de gestionare a iluminatului public, in ciuda cererilor repetate ale redactiei ZIARUL CLUJEANULUI.

Primarul Emil Boc a declarat, insa, ca, dupa ce se va lamuri asupra situatiei, va face publice toate datele legate de contractul de sapte milioane de euro care urma sa fie incheiat cu firma austriaca Va Tech Elin EBG si care a fost suspendat, in urma materialelor aparute in ZIARUL CLUJEANULUI.

Au venit degeaba

"Joi a venit la Primarie o delegatie condusa de un director Va Tech si a trebuit sa le explic ca nu pot semna acest contract pana nu se clarifica toate problemele ridicate de presa. Ma bucur ca ZIARUL CLUJEANULUI a sesizat posibilele nereguli si voi verifica toate documentele amanuntit, mai ales ca, fiind noi in administratie, nu cunoastem detaliile acestui contract", a declarat primarul.

Contractul cu firma austriaca are la baza mai multe hotarari cel putin ciudate adoptate de fostul Consiliu local si initiate atat de fostul primar Gheorghe Funar, cat si de consilierii din mandatul trecut. Intr-o prima faza, alesii au decis organizarea unei licitatii pentru atribuirea contractului de modernizare, intretinere si reparatii la iluminatul public local.

Cauze politice

Reporterii de la ZIARUL CLUJEANULUI au dat de urma unei firme implicate in aceasta licitatie. Flash Trading House Bucuresti a fost subantreprenorul inclus in oferta de licitatie a societatii franceze ETDE, cea care a si castigat licitatia. Potrivit presedintelui Flash, Bogdan Sandu, la licitatie au mai participat Citelum, tot o societate franceza, si firmele romanesti Luxten si Romlux.

"Contractul cu ETDE era aproape de semnare, cand, la inceputul anului 2000, prefectul de atunci (Vasile Salcudean - n.red) l-a suspendat din functie pe primarul Gheorghe Funar. Ca urmare, francezii au considerat ca zona nu mai era una sigura pentru aceasta investitie, bazata pe un contract de finantare cu municipalitatea pe termen lung, si s-au retras", a explicat Sandu.

Presedintele Flash a precizat ca Va Tech Elin EBG nu a participat la aceasta licitatie.

Dintr-o data

Cu toate acestea, la sfarsitul anului 2001 a aparut o hotarare prin care consilierii aprobau incheierea contractului cu austriecii de la Va Tech. In lipsa oricaror explicatii oficiale din parte Primariei sau a Consiliului local, singura legatura care se poate face este prin societatea clujeana Energobit, care, potrivit lui Sandu, era furnizor de echipament pentru Citelum.

Pe de alta parte, directorul Energobit Peter Pal a precizat ca firma sa doreste sa devina furnizor si pentru Va Tech.

Dupa mai multe tergiversari si o vizita la Viena pe banii austriecilor, la care au participat 20 de consilieri si cativa angajati din Primarie, alesii locali au votat, in februarie 2003, forma negociata a contractului.

Fara unguri

Gheorghe Funar a refuzat, insa, sa parafeze documentul. Explicatia oficiala, furnizata de Funar - potrivit caruia nu fusese organizata nici o licitatie publica -, este contrazisa de informatiile unor surse potrivit carora fostul primar ar fi preferat firmele romanesti.

Schimbarea de atitudine ar fi survenit dupa ce fostul primar ar fi aflat ca sursa pentru corpurile de iluminat era fabricata de firma ungara Tungsram. Discutiile au fost redeschise dupa schimbarea conducerii municipalitatii si suspendate in urma materialelor aparute saptamana trecuta in ZIARUL CLUJEANULUI.

Vand pielea ursului

Un alt lucru inca neclar se refera la gestionarea retelelor iluminatului public. Potrivit OG 42/2003, privind organizarea si functionarea serviciilor de iluminat public, retelele trebuie sa treaca in administrarea municipalitatilor.

Or, acest lucru nu s-a realizat, inca, la Cluj. "Asteptam precizari de la Bucuresti in ceea ce priveste predarea retelelor de iluminat public, deoarece, in unele cazuri, acestea se suprapun peste cele de consum casnic.

Pana atunci, retelele sunt ale noastre, Primaria are doar corpurile de iluminat si lampile", a declarat inginerul-sef Constantin Rusu, din cadrul sucursalei de distributie Cluj a Electrica. Acest lucru inseamna ca Primaria vroia sa dea in gestiune ceva ce inca nu detine.

Mai mult, deoarece sistemul de iluminat public este inca in administrarea Electrica, firmele care vor sa intervina in retea trebuie sa fie atestate de catre Electrica Bucuresti si sa incheie o conventie de exploatare cu gestionarul, in acest caz cu Electrica Cluj, sucursala de servicii. Va Tech nu a incheiat, deocamdata, o asemenea conventie.

O noua licitatie?

Mai multe firme romanesti sunt interesate de gestionarea iluminatului public din Cluj-Napoca. Elba Timisoara si Flash Trading House au trimis deja noii administratii locale scrisori de intentie, iar seful sucursalei de servicii a Electrica Cluj, Gavril Goia, a avut o intrevedere in acest sens cu viceprimarul Adrian Popa.

Daca se va semna controversatul contract cu Va Tech Elin EBG, Flash Trading House si Luxten intentioneaza sa actioneze in instanta Primaria Cluj.

Loviti de amnezie

Alesii locali par sa fie loviti de amnezie cand sunt intrebati cum s-a ajuns de la licitatie la negocierea directa cu o firma tocmai din Austria. Fostii consilieri Somogyi Gyula, Molnos Lajos si Mircea Cretu isi amintesc din vizita efectuata la Viena, pe banii Va Tech, cateva cartiere iluminate de firma si sediul acesteia, dar nu prea pot explica cum s-a ajuns la societatea austriaca.

Potrivit lui Cretu reprezentantii Executivului le-ar fi spus ca Va Tech a obtinut locul doi la licitatie. Referatul explicativ prezentat de Directia tehnica este, deocamdata, de negasit.

____________________________________________

"Orice decizie voi lua, risc sa fiu dat in judecata. Hotararea Consiliului Local ma obliga sa semnez contractul. Nu-l semnez, ma pot da in judecata austriecii. Il semnez, procesul poate fi intentat de alte firme. Iar hotararea, fiind de anul trecut, nu mai poate fi atacata in contencios" - Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

____________________________________________

Comenzi lunare

La aceasta ora, intretinerea lampilor si a corpurilor de iluminat este facuta de sucursala de servicii a Electrica, pe baza de comanda: exista un plan lunar de interventii, iar plata se face, de asemenea, lunar.

Inginerul Gavril Goia, seful sucursalei de servicii a Electrica Cluj, a declarat ca si societatea pe care o reprezinta este interesata de gestionarea iluminatului public dupa predarea retelelor catre municipalitate, mai ales ca are si un serviciu de proiectare.

Cu toate acestia, specialisti din domeniul energetic sustin ca Electrica Cluj nu are dotarile si personalul suficiente pentru un asemenea contract.